Dostupni linkovi

Gutereš odgovorio Cvijanović: PIC jedino relevantan za imenovanje visokog predstavnika


Generalni sekretar Ujedinenih naroda (UN) Antonio Gutereš (Guterres)
Generalni sekretar Ujedinenih naroda (UN) Antonio Gutereš (Guterres)

Generalni sekretar Ujedinenih naroda (UN) Antonio Guterres obavijestio je srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović da je Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

"UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član Vijeća za provedbu mira, jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH", napisao je Guterres u odgovoru, koji je putem Misije BiH u UN-u, uputio Željki Cvijanović, prenijela je u četvrtak, 20. jula, regionalna N1 televizija.

Cvijanovićeva je nedavno zatražila od generalnog sekretara UN.a da joj se iz Ujedinjenih naroda dostavi odluka Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, kao i ostala dokumentacja "relevantna za BiH".

Cvijanović, kao i brojni drugi čelnici u Republici Srpskoj kažu da ne priznaju Schmidta – njemačkog diplomata koji je 2021. imenovan za visokog predstavnika – "jer Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo njegovu nominaciju".

UN ne imenuje visokog predstavnika, a rezolucija koju su u Vijeću sigurnosti protiv njegova imenovanja uložile Kina i Rusija je odbijena. Visokog predstavnika imenuje Vijeće za provedbu mira (PIC).

PIC je izabrao Schmidta bez saglasnosti Rusije. Rusija i politički predstavnici iz RS-a tvrde da je imenovanje moralo potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a, ali i da OHR treba ugasiti. Ostale članice PIC-a tvrde suprotno.

Generalni sekretar prije godinu dana odgovorio RSE da UN nema veze s imenovanjem visokog predstavnika

Iz UN-a su za Radio Slobodna Evropa još u aprilu 2022. godine odgovorili na pitanje o osporavanju legitimiteta visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Što se tiče događanja u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu, vezanih uz imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Ujedinjeni narodi nisu član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira te stoga nisu sudjelovali u procesu.

Ujedinjeni narodi nisu bili potpisnici niti Daytonskog mirovnog sporazuma niti njegovog Aneksa 10. Nije na Tajništvu Ujedinjenih naroda tumačiti ove dokumente niti raspravljati o procesima i odlukama Upravnog odbora PIC-a", rekao je za RSE Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, u aprilu 2022.

XS
SM
MD
LG