Dostupni linkovi

Turska pjevačica pred sudom odbacila optužbe za podsticanje mržnje


Gulsen je ranije bila na meti kritika zbog scenske odjeće i zato što je razvila LGBTQ zastavu na koncertu. Istanbul, 10. aprila 2016.
Gulsen je ranije bila na meti kritika zbog scenske odjeće i zato što je razvila LGBTQ zastavu na koncertu. Istanbul, 10. aprila 2016.

Turska pop pjevačica optužena za "poticanje mržnje i neprijateljstva" zbog šale o turskim vjerskim školama odbacila je optužbu u petak na prvom pojavljivanju pred sudom.

Pjevačica Gulsen Colakoglu optužena je i nakratko bila u zatvoru zbog šale koju je iznijela tokom koncerta u aprilu, kada je rekla da je "perverzija" jednog od njenih muzičara došla zbog pohađanja vjerske škole.

46-godišnja pjevačica odvedena je iz svoje kuće u Istanbulu u augustu nakon što je društvenim mrežama počeo da kruži video sa koncerta, uz pozive na njeno hapšenje.

Bila je u zatvoru pet dana, a kasnije je provela 15 dana u kućnom pritvoru uprkos tome što se izvinila za bilo kakav prekršaj koji je nanijela učenicima vjerske škole.

Sada joj prijeti kazna do tri godine zatvora ako bude proglašena krivom za optužbu za podstrekavanje.

U svom svjedočenju u petak, Gulsen je rekla da je zadirkivala člana benda koji je imao nadimak "Imam", ali nije pohađao vjersku školu.

"Bila je to samo šala između dvoje ljudi. To nije bila izjava", citira list Milliyet pjevačicu. "Nisam pokazivala stav koji bi podsticao narod na mržnju i neprijateljstvo."

"Nisam ciljala treću osobu, društvenu klasu ili dio društva", rekla je ona, tražeći oslobađajuću presudu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i mnogi članovi njegove vladajuće stranke pohađali su vjerske škole pod nazivom Imam Hatip, koje su prvobitno osnovane za obuku imama.

Optužnica protiv Gulsen na 48 stranica ima 702 podnosioca žalbe, uključujući pojedince, provladinu organizaciju za prava žena i udruženje vjerskih škola. Neki od njih su u petak povukli svoje žalbe, prenosi Milliyet.

Turski krivični zakon kriminalizira izazivanje mržnje i neprijateljstva protiv različitih grupa u društvu na osnovu klase, rase, vjere ili sekte, zahtijevajući zatvorsku kaznu u slučajevima koji dovode do prijetnji javnoj sigurnosti.

Gulsen je ranije postala meta u islamskim krugovima zbog svoje scenske odjeće i zbog razvijanja LGBTQ zastave na koncertu.

Sud joj je u petak ukinuo obavezu da se svake sedmice registruje u policijskoj stanici, ali su zadržali zabranu napuštanja Turske. Odložili su postupak do 21. decembra.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG