Dostupni linkovi

Gugl uveo ograničenja za RT, Epl prekida prodaju proizvoda u Rusiji


Kompanija Gugl (Google), čiji je vodeći brend istoimeni internet pretraživač, potvrdila je 1. marta da je uklonila ruske medije koje finansira država, kao što je RT, iz svojih funkcija u vezi sa vestima, uključujući alatku za pretragu Google vesti, nakon ruske invazije na Ukrajinu i brojnih sankcija protiv Rusije, javlja Rojters.

Kent Voker, Guglov predsednik za globalna pitanja, napisao je ranije u utorak u blog postu da „u ovoj vanrednoj krizi preduzimamo vanredne mere da zaustavimo širenje dezinformacija i ometemo kampanje dezinformacija na mreži“.

Gugl je već ograničio medijske kompanije koje finansira ruska vlada na polju reklamnih alata i nekih funkcija na internet platformi Jutjubu (YouTube).

Zamenica glavnog i odgovornog urednika RT-a Ana Belkina rekla je u izjavi od utorka da tehnološke kompanije koje su prekinule distribuciju medija koji ona vodi nisu iznele ni jedno zrnce dokaza da nije istinito ono što je RT izveštavao ovih dana, i nastavlja da izveštava".

„Čini se da se ovaj kolektivni ’establišment’ plaši pukog prisustva bilo kakvog spoljnog glasa iz straha da će izgubiti svoju istorijski zarobljenu publiku, ako ta publika naiđe na drugačiju perspektivu“, navodi se u saopštenju.

Stejt department smatra RT i Sputnjik, još jedan sajt koji finansira ruska vlada, „kritičnim elementima u ruskom dezinformacionom i propagandnom ekosistemu”.

Tehnološki gigant Epl (Apple) je takođe saopštio da RT i Sputnjik više neće biti dostupni za preuzimanje u njihovoj prodavnici aplikacija van Rusije.

Osim toga, kompanija je pauzirala prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Epl je takođe ograničio svoj sistem plaćanja, “Epl pej” (Apple Pay) i druge usluge, uključujući praćenje saobraćaja uživo, navodi novinska agencija Rojters.

Ovaj potez Epla usledio je nakon što je potpredsednik ukrajinske vlade Mihail Fedorov ranije ove nedelje otkrio da je poslao pismo predsedniku kompanije Timu Kuku tražeći da Epl napusti Rusiju.

XS
SM
MD
LG