Dostupni linkovi

Počeo sabor trubača u Guči, gosti očekuju dobar provod


Sabor trubača u Guči, avgust 2010.
Sabor trubača u Guči, avgust 2010.
U Guči je u ponedeljak, uz saborsku himnu “Sa Ovčara i Kablara” i pucnje prangija, svečano otvoren 51. Dragačevski sabor trubača, a saborsku zastavu je podigao ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin. Organizatori očekuju dolazak više od pola miliona posetilaca iz zemlje i sveta, a organizovani dolazak najavili su gosti iz Engleske, Belgije, Slovenije, Hrvatske, pa čak i Konga. I pored prisustva ruskog ambasadora kritičari kažu da je politizacija Guče, naročito izražena u 90-im, kasnije preko Koštunice i Dodika, poslednjih godina ipak benigna.

Na 51. Saboru trubača ove godine će se nadmetati 47 orkestara iz Srbije i devet iz inostranstva, a pored trubača, u različitim programima predstaviće se brojne folklorne, i pevačke grupe sa više od 1.200 učesnika.

Na svečanom otvaranju pred velikim brojem gostiju pristiglih sa svih strana sveta, Boban Marković, višestruki pobednik Sabora u Guči poručio je da će posetioci i ove godine uživati uz zvuke trube.

“Trubači će dati sve od sebe, a i ja sa njima da se vi prijatno osećate ovih sedam dana u Guči”, rekao je Marković.

Milenko Kostić, domaćin Sabora je podsetio na njegovu poluvekovnu tradiciju i brojeve po kojima će on ostati zapamćen.

“Za proteklih pola veka kroz sabor u našoj i vašoj Guči prošlo je 15 miliona posetilaca, a na pozornici se smenjivalo 1.015 orkestara i 10.400 trubača”, kazao je Kostić.

Gosti Sabora trubača u Guči vide dobro mesto za zabavu i provod, ali i za svojevrsno susretanje sa muzičkom tradicijom Srbije.
Janjatović: Guča daje priliku svim generacijama da se potpuno opuste od uobičajenog, prilično sivog i dezinfikovanog života.

“Došli smo zbog zvuka trube koji se čuje sada. On budi sve u meni. Došli smo iz Beograda sa prijateljima iz inostranstva, iz Italije i Švajcarske. Došli smo najviše zbog trube, ali i zbog odličnog provoda ovde”, pričaju posetioci najpoznatijeg festivala trube.

Rok kritičar Petar Janjatović smatra da Guča poslednjih godina privlači veliki broj stranaca, zbog specifičnog zvuka, domaćih specijaliteta, a ponajviše zbog dobrog provoda. Posle višegodišnjeg izbegavanja, i on je sa prijateljima stigao u Guču, i dobro se proveo.

“Guča daje priliku svim generacijama da se potpuno opuste od uobičajenog, prilično sivog i dezinfikovanog života za mene, sa nečim što su zaista krv, znoj i suze. Ja godinama nisam želeo da idem u Guču, ali su me prijatelji, koji su takođe rok novinari nagovorili da idem. Tamo sam se fenomenalno proveo slušajući neke male demo trubačke bendove. Bilo nam je izuzetno dobro”, kaže Janjatović.

Guča se izvukla iz zamke politike

Maja Stanković, istoričarka umetnosti kaže da je Sabor trubača u Guči, poslednjih godina postao svojevrstan fenomen koji je osvojio fanove iz čitavog sveta.

“Meni se čini da su pre drugi nego mi, na pravi način otkrili i prepoznali snagu i specifičnost trube pa smo se onda i mi priključili hordama stranaca koji dolaze u Guču”, kaže Stanković.

FOTOGALERIJA: Guča - jubilarni 50. dragačevski sabor trubača, avgust 2010.

x

Darko Milenković, gitarista grupe Propaganda 117, smatra da se truba svojim kvalitetom i autentičnošću izborila za mesto u kulturnom životu Srbije.

“Moguće zbog toga što je to muzika iz života, što je nepisana, već dolazi od trubača koji dolaze iz malih mesta i nisu završili akademije nego su samouki. Truba je deo njihovog nasleđa i baš zbog toga što je autentična i životna, zato je i toliko popularna”, kaže Milenković.

Zov trube proteklih godina doveo je u Guču brojne političare, a ova manifestacija je pre 2000. godine često bila politizovana.

Sa tom praksom je nastavljeno i kasnije, pa su ovde dolazili Vojislav Koštunica, bivši predsednik Srbije i Crne Gore i Milorad Dodik sadašnji predsednik Republike Srpske, a ove godine saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije Aleksandar Konuzin.

“Proglašavam 51. Sabor trubača u Guči otvorenim. Živeli”, kazao je Konuzin.

Najredovniji gosti ovde su bili Velimir Ilić, bivši ministar za kapitalne investicije i Milutin Mrkonjić, sadašnji ministar za infrastrukturu, koji su se godinama smenjivali u ulozi domaćina sabora.

Janjatović kaže da je politizacije sve manje i da je Guča uspela da se izvuče iz zamke politike.

“Devedestih godina je bilo strašne zloupotrebe Guče. Onda je to splasnulo.
Posle je Koštunica došao na otvaranje Guče i viknuo onako malo histerično ‘Ko ne razume trubu, ne razume Srbiju’ što je bio jedan nespretan slogan. I ovo današnje davanje časti da otvori Sabor u Guči ruskom ambasadoru dovoljno govori koliko ta neka nacionalna žica tu postoji, ali ako bi uporedili sa onim kako je to zloupotrebljavano devedesetih godina, mislim da je to poslednjih godina krajnje benigno tako da se Guča iz toga prilično dobro izvukla”, zaključuje Janjatović.
XS
SM
MD
LG