Dostupni linkovi

Gruzijski premijer brani nacrt zakona o 'stranom agentu'


Protesti u Tbilisiju zbog zakona "o stranom agentu" 3. maj 2024.
Protesti u Tbilisiju zbog zakona "o stranom agentu" 3. maj 2024.

Uprkos masovnim protestima koji su izbili u Tbilisiju zbog zakona o "stranom agentu" gruzijski premijer Irakli Kobakhidze nastavlja da ga brani rekavši da je neophodno postići "depolarizaciju", u skladu sa preporukama Evropske unije.

On je 3. maja rekao da je u razgovoru sa iznio svoje razočaranje što se gruzijski partneri "nerado upuštaju u suštinske rasprave" o zakonu i da "još nismo čuli nijedan kontraargument protiv ovog predloženog zakona".

Rekao je da je tokom ranijeg razgovora sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom naveo razočarenje jer se gruzijski partneri “nerado upuštaju u suštinske rasprave” o zakonu i da još “nisu čuli suprotan argument protiv predloženog zakona”.

Nacrt zakona, koji bi zahtijevao od organizacija civilnog društva i medija da prijave strano finansiranje i podvrgnu ih vladinom nadzoru, izazvao je masovne proteste u glavnom gradu Gruzije, a tenziije i dalje ostaju visoke.

Predloženi zakon je "isključivo usmjeren na promociju transparentnosti i odgovornosti relevantnih organizacija u odnosu na gruzijsko društvo”, napisao je premijer ove zemlje na platformi X.

Kobakhidze je također ponovio navode o "aktivnom uključivanju organizacija koje finansiraju stranci u dva pokušaja revolucije u Gruziji između 2020. i 2023.".

U ranijoj objavi je kritikovao Sjedinjene Države zbog davanja "lažnih" izjava o zakonu. SAD pružaju jednu od najsnažnijih podrški Gruziji.

Kobakhidze je također optužio bivšu američku ambasadoricu u Gruziji Kelly Degnan, koja je na toj funkciji bila od 2020. do 2023. godine, kao i nevladine organizacije koje finansiraju stranci da su navodno podržali dva pokušaja revolucije.

Michel je u objavi na X-u rekao da je u razgovoru sa Kobakhidzeom ponovio "punu podršku Evropske unije svim Gruzijcima koji evropsku budućnost svoje zemlje stavljaju na prvo mjesto".

Gruzija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a također je tražila članstvo u NATO-a.

Politički savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet, koji je ranije pozvao Khobahidzea da povuče zakon o "stranom agentu", rekao je 3. maja da se Gruzija nalazi na prekretnici, a da evroatlantske aspiracije zemlje sada vise o koncu.

Talas nezadovoljstva zahvatio je Gruziju otkako je vladajuća partija Gruzijski san rekla da ponovo uvodi malo izmijenjenu verziju zakona o "stranom agentu”. Prošlogodišnji pokušaj uvođenja zakona je propao nakon pokrenutih protesta.

Povrijeđeni novinar tvrdi da je gruzijska policija koristila gumene metke protiv demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Otkako je 1. maja usvojeno drugo čitanje izmjenjenog zakona, desetine hiljada demonstranata izašlo je na ulice u Tbilisiju. Tokom protesta brojni demonstranti su povrijeđeni i pritvoreni.

Gruzijski nacrt zakona o “stranom agentu” porede sa sličnim zakonima u Rusiji koji onemogućavaju rad nezavisnih medija.

Treće i konačno čitanje zakona očekuje se 17. maja.

XS
SM
MD
LG