Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gruzija: Od najgoreg do najboljeg


Nenad Pejić

Svojom odlukom o izborima Saakashvili je svoju najgoru odluku (uvodjenje vanrednog stanja) pretvorio u svoju najbolju odluku (sazivanje prijevremenih izbora).

Putovali smo malo više od sat vremena od Tbilisija. Cesta ništa posebno, vidim da je niko ne održava. Vodila me kolegica iz našeg dopisništva u Gruziji, Tamuna Chikovani, prema nečemu što je nazvala turističkom destinacijom mnogih Gruzijaca. Kao i sve drugo u Gruziji i ovo mjesto izgleda siromašno Imaš utisak da se niko o tome ne brine. Niti ima ograda, niti se plaća ulaz, niti je čisto. Ali, ne može se izvoljevati u Gruziji čiji je prosječni mjesečni prihod tek - 100 dolara. Penjali smo se na brdo kozjom stazom. Skačeš sa kamena na kamen, paziš da se ne oklizneš. Mislim, gdje me to Tamuna vodi, i da li uopće ima smisla penjati se, ali ne smijem pitati. Bilo bi nepristojno. Kad smo stigli u naselje Uplistsikhe, oko 70 kilometara od Tbilisija bio sam iznenadjen vidjevši kako su ovdje živjeli ljudi prije tisuću godina.

U pravu je kolega iz “Wall Street Journala” koji prošlotjedne dogadjaje u Gruziji opisuje kao neočekivan poklon svim neprijateljima demokracije u svijetu. Raznorazni mali i veliki diktatori, i mali i veliki očevi nacija, radovali su se kao mala djeca što mogu svojim gradjanima slavodobitno ukazati kako “rose revolution” u Gruziji umire pod čizmama vojske i policije. U Bjelorusiji su sve učinili da diskreditiraju predsjednika Saakashvilija: “Gruzijsko voćstvo ne samo da je izgubilo osjećaj za demokratske vrijednosti nego se i zaljubilo u vlast! - kaže Syarhey Haidukevich, lider Liberalno-demokratske stranke, bliske vladi u Minsku - Mislim da će situacija ići nagore!”

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je odmah optužilo vladu gruzijskog predsjednika za “masovnu povredu ljudskih prava i demokratskih sloboda, državni mediji su predsjednika Gruzije naznali “diktatorom”, a njegovu vladu “gruzijskom huntom”. Čak su i objavili da Saakashvili i članovi vlade plaće dobijaju iz - Amerike. Državni kanal je, nadajući se valjda promjenama, prenosila dogadjaje u Tbilisiju - u živo!!

U Ukrajini su hladno izvještavali šta se dešava u Gruziji ali su i tiho poslali delegaciju u Tbilisi da pomognu da se stvari riješe i da upozore protiv nedemokratskih metoda. Koliko su god, medjutim, u Minsku i Moskvi radosno odaslali poruke o nekim zaista nedemokratskim potezima predsjednika Gruzije, toliko se opozicija u tim i drugim državama zabrinula! U Armeniji su, naprimjer, predsjednički izbori zakazani za 19. veljače. “Ako izbori budu pokradeni u veljači, mi ćemo izaći na ulice i to što je Saakashvili uradio možda će biti uradjeno i ovdje. Ali, to što je Saakashvili uradio je neoprostivo” - kaže Aram Karapetian, prvi čovjek oporbene stranke “Novo vrijeme”.

“Opozicija ne može biti pripitomljena na taj način. To se neće nikad dogoditi. Oporba će samo jačati i taj način tretiranja ljude samo vrijedja!” - kaže Omurbek Abdyrakmanov, lider opozicije u Kirgistanu.

Medjutim, predsjedniku Gruzije Mikheilu Saakashviliju je izgleda trebalo manje vremena da shvati tešku grešku uvodjenja vanrednog stanja nego što mu je trebalo da odluku donese. Nakon što su svijet obišle snimke kako policija tuče protestante i nakon zabrane svih nedemokratskih medija Saakashvili vuče novi potez i poručuje opoziciji: “U redu, htjeli ste prijevremene izbore u travnju! (redovni izbori su bili zakazani za jesen iduće godine). Prihvaćam, imaćemo prijevremene izbore još ranije - u sijećnju!” Vanredno stanje je ubrzo ukinuto, većina neovisnih medija je nastavila da radi. Tako je odluka o predsjedniku prebačena sa ulice na izborne kutije. Jedino mjesto gdje se takve odluke i trebaju donositi.

Nije na odmet primijetiti da niko od protestanata nije zatražio ostavku premijera, ali jeste minustra unutrašnjih poslova!! Zahvaljujući vladi Gruzija je prošle godine proglašena prvom reformskom zemljom svijeta, godišnji ekonomski rast bilježi dvocifrenu brojku - 10 procenata i vlada očekuje da za godinu dvije dovrši reformu pravosudja. Imao sam prilike upoznati premijera Gruzije koji je i mene i moje kolege na radiju “Slobodna Evropa” jednostavno - impresionirao.

U petom danu prvog mjeseca iduće godine predsjednik Gruzije će na izborima dobiti odgovor na pitanje u kojoj je mjeri njegova pozicija oslabljena. Mnogi kažu da će ponovo biti izabran. Vjerujem da je tako, ali greške koje je do sada napravio zahvaljujući svom temperamentu, gotovo nekontroliranoj vlasti kao i načinu na koji je rasturio demonstrante sa ulica će, neizbježno, imati svoju cijenu. Iako on i mnogi drugi tvrde da su se u sve umiješali Rusi sa svojom tajnom službom, sklon sam vjerovati, da ako u tome i ima istine, plodno tlo za proteste je kreirao prije svega - Saakashvili. Teško je izdržati pritisak kad te svi tapšu po ramenima, kad postaneš simbol jedne revolucije, kad ti svi kažu da si pametan. Ako ne izdržiš - doneseš pogrešne odluke, podcijeniš političkog protivnika.

Ima još jedan razlog, nimalo gruzijski, zašto gruzijsko voćstvo nema pravo na slične greške. Njihova “rose” i ukrajinska “orange” revolucije su inspiracija mnogim oporbenim strankama u svijetu, mnogim pokretima i ljudima koji gube i živote nadajući se sličnim revolucijama u svojim zemljama. Radovao bih se, i osobno, da ovo bude posljednja gruzijska kriza te da slijedi ekonomski rast i obezbjedi da se nešto novaca uloži i u ono tisuću godina staro naselje Uplistsikhe sa početka ove priče.

Brdo je kameno, a u kamenu čitav jedan mali grad. Najprije prostorija gdje se živjelo sa produbljenom rupom u sredini, tamo je bilo hladnije, koja je služila kao mjesto za preostalu hranu. (hladnjak – kazali bi danas). Tek koji metar dalje dva povelika kamena udubljenja, medjusobno povezana sa malim kamenim kanalom. Tu su pravili vino. (vinski podrum – kazali bi danas). Još malo dalje zajednička prostorija sa kamenim figurama i još malo dalje - kazalište na otvorenom. Poput male arene sa scenom u sredini. Mislim da bi moglo stati 70-100 ljudi. Na maloj uzvišici crkvica.

Svojom odlukom o izborima Saakashvili je svoju najgoru odluku (uvodjenje vanrednog stanja) pretvorio u svoju najbolju odluku (sazivanje prijevremenih izbora). Državi koja je imala kazalište prije tisuću godina nije primjereno da svoje probleme rješava nasiljem i demokraciju pretvori u dramski komad.
  • 16x9 Image

    Nenad Pejić

    Od rujna mjeseca 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

XS
SM
MD
LG