Dostupni linkovi

Četvrta noć protesta u Gruziji


Protesti u Tibilisiju, 23. juni
Protesti u Tibilisiju, 23. juni

Hiljade demonstranata okupili su se četvrti dan zaredom glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, tražeći ostavke pojedinih visokih zvaničnika i vanredne izbore. Sve je pokrenulo ponašanje ruskog zastupnika u zgradi Parlamenta Gruzije.

Protesti 23. juna počeli su u kasnim poslijepodnevnim satima kada su građani počeli da se okupljaju ispred zgrade Parlamenta na Aveniji Rustaveli u centru Tbilisija.

Neki od demonstranata su držali plakate na kojima osuđuju Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina.

Protesti u Tibilisiju
Protesti u Tibilisiju

"Rusija je okupator" pisalo je na jednom od plakata. Na majici drugog demonstranta pisalo je "gruzijski pisci i izdavači nikada neće tolerisati rusku okupaciju."

Neki od demonstranata osudili su vlasti Gruzije nakon sukoba građana i policije tri dana ranije, koji su rezultirali stotinama povrijeđenih i hapšenjima.

Na jednom plakatu je bila slika teško povrijeđenog demonstranta, koji je na protestu prije tri dana navodno pogođen gumenim metkom, dok je nekoliko demonstranata nosilo naljepnice na očima u znak solidarnosti.

Plakat na protestima u Tibilisiju
Plakat na protestima u Tibilisiju

Protest 23. juna bio je miran, sa manjim brojem policajaca koji su ga osiguravali. Nedugo poslije ponoći demonstranti su napustili prostor ispred zgrade Parlamenta i marširali kroz centar Tbilisija. Manja grupa od oko 200 osoba na kraju se vratila ispred zgrade Parlamenta, gdje su uzvikivali slogane i mahali zastavama Gruzije.

Demonstrant Giga Lemonjava zatim je postavio mali šator ispred ulaza u Parlament. Izjavio je za RSE da će on i njegova tri prijatelja tu prespavati.

"Spavat ćemo ovdje dok ministar unutrašnjih poslova ne odstupi sa funkcije i svi zatvorenici (uhapšeni nakon nasilnih protesta 20. juna) ne budu oslobođeni", istakao je Lemonjava.

Opozicioni političari su 22. juna najavili da će se protesti nastaviti i nakon što je predsjedavajući Parlamenta Gruzije Irakli Kobakhidze podnio ostavku 21. juna, što je bio jedan od zahtjeva demonstranata.

Vođe protesta poručili su da će se skupovi nastaviti dok se ne ispune i ostali zahtjevi, kao što je ostavka ministra unutrašnjih poslova, puštanje na slobodu uhapšenih nakon prve noći protesta i kažnjavanje policajaca koji su koristili silu.

Antiruski bijes

Građani su se okupili kako bi negodovali zbog toga što je ruski zastupnik Sergej Gavrilov tokom obraćanja na Interparlamentarnoj skupštini o pravoslavlju, koja se održavala u zgradi državnog parlamenta, sjedio na mjestu predsjedavajućeg gruzijskog parlamenta.

Simbolika ruskog zastupnika koji govori na ruskom sa mjesta predsjedavajućeg Parlamenta pogodila je "živac" građana u Tbilisiju, što je izazvalo gnjev javnosti, opozicionih stranaka, predsjednika Gruzije i članova vladajuće koalicije Gruzijski san.

Proteste je pokrenula zabrinutost zbog toga kako Gruzija upravlja odnosima sa Rusijom, a opozicione stranke pokušale su iskoristiti trenutak da postave i mnogo šire zahtjeve, vezane za ekonomske i političke probleme koji muče zemlju.

Postoji "osjećaj da (Vlada) nije u kontaktu sa društvom, da ne preuzima odgovornost, da je prilično arogantna", rekao je Thomas de Waal, viši saradnik u organizaciji Carnegie Europe specijalizovanoj za Istočnu Evropu i Kavkaz, dodajući da opozicija "želi igrati na kartu Rusije i optužiti Gruzijski san da su popustljivi prema Rusiji".

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008. oko gruzijskih otcjepljenih regiona Abhazije i Južne Osetije. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili nazvala je Rusiju "neprijateljem i okupatorom" i sugerirala da je Moskva pomogla da se pokrenu prvobitni protesti.

"Petokolonaši kojima upravlja Rusija mogu biti mnogo opasniji od otvorene agresije", napisala je Zurabishvili na svom Facebook profilu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Grigorij Karasin izrazio je 21. juna "ogorčenost zbog akcija koje su poduzeli predstavnici radikalnih političkih snaga Gruzije". Dodao je da su demonstranti u Tbilisiju "iskoristili Interparlamentarni forum koji ujedinjuje pravoslavne države da bljuju svoje antiruske osjećaje".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. juna donio privremenu zabranu letenja ruskim aviokompanijama za Gruziju, koja stupa na snagu 8. jula i preporučio da putničke agencije obustave aranžmane za ovu bivšu sovjetsku republiku.

Gruzijska vlada je saopćila da je 240 ljudi primljeno u bolnice zbog povreda koje su dobili u nasilnim sukobima sa policijom nakon što su se pokušali probiti do zgrade Parlamenta. Više od 100 osoba zadržano je u bolnici dan kasnije, neki sa ranama od gumenih metaka koje je policija ispaljivala na demonstrante.

Gruzijski mediji su naveli da su prve večeri protesta uhapšene desetine osoba, a prema nekim izvještajima mnogi su pušteni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG