Dostupni linkovi

Skup podrške povređenim novinarima u Tbilisiju


Skup podrške povređenim novinarima na demonstracijama protiv održavanja Parade ponosa u Tbilisiju, 6. jul 2021.
Skup podrške povređenim novinarima na demonstracijama protiv održavanja Parade ponosa u Tbilisiju, 6. jul 2021.

Veliki broj ljudi okupio se 6. jula u glavnom gradu Gruzije na skupu podrške povređenim novinarima, koji su napadnuti dan ranije na demonstracijama protiv održavanja Parade ponosa u Tbilisiju, prenela je agencija AP.

Protivnici Parade okupili su se ponovo 6. jula tokom skupa podrške novinarima. Oni su se sukobili sa policijom, koja im nije dozvoljavala da priđu zgradi parlamenta gde se održavao miran skup podrške.

Međutim, kako prenosi AP, po završetku skupa, protivnicima je dozvoljeno da priđu parlamentu, gde su srušili i zapalili zastavu EU.

Sukobi protivnika Parade ponosa sa policijom u Tbilisiju, 6. jul
Sukobi protivnika Parade ponosa sa policijom u Tbilisiju, 6. jul

LBGT grupa otkazala je "Marš za dostojanstvo" koji je trebalo da bude održan 5. jula uveče u Tbilisiju, jer, kako su naveli, vlasti nisu garantovale bezbednost učesnika.

Protivnici marša blokirali su 5. jula glavni bulevar u Tbilisiju, a novinare koji su pratili protest osudili kao "propagandiste" LGBT i gađali ih flašama.

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je nanela povrede dopisniku jednog stranog medija.

Napad na novinare i LGBT aktiviste u Tbilisiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

AP podseća da je u Gruziji jak animozitet prema seksualnim manjinama.

LGBT grupa koja je pokušala da organizuje marš saopštila je da protivnike parade podržavaju Vlada i Gruzijska pravoslavna crkva.

Predsednica Salome Zurabišvili osudila je nasilje, dok je premijer Irakli Garibašvili izneo tvrdnju da su marš organizirale snage "radikalne opozicije" predvođene bivšim predsednikom Mihailom Sakašvilijem koji je u egzilu.

Osuđujući nasilje, diplomatske misije SAD-a i Evropske unije u Gruziji, kao i ambasade 16 drugih zemalja, izdale su zajedničko saopštenje pozivajući gruzijsku vladu da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje.

"Osuđujemo današnje nasilne napade na građanske aktiviste, članove zajednice i novinare, kao i neuspeh vladinih čelnika i verskih dužnosnika da osude ovo nasilje", naveli su u zajedničkoj izjavi, koju je preneo Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG