Dostupni linkovi

Maloletničko nasilje: Osnovci pretukli Novosađanina


Centar Novog Sada
Grupa osnovaca je u Novom Sadu napala Novosađanina Ivana Janeša. Dečaci su ga uz povike "ti si peder", šutirali i udarali. Ovom profesoru matematike slomljen je nos, a ima problem i sa vidom.

Novosađanin Ivan Janeš je u jednom parku čekao svoju suprugu i sina kada ga je napala grupa dečaka starih između 12 i 15 godina. Oni su ga prvo pitali koliko je sati, zatim kad su dobili odgovor, pitali ga da li poznaje nekog geja. Kad je on rekao da ne, jedan je viknuo "Ti si peder", i krenuli su u napad. Janeš kaže za Radio Slobodna Evropa da je nakon napada zvao policiju i završio je u Urgentnom centru.

“Odmah posle napada nazvao sam policiju a oni su onda zvali hitnu pomoć. Slomili su mi nos, imam otekline na licu, a primećujem i to da imam problem sa vidom”, priča Janeš.

Janeš još nije dobio informaciju od policije da li su otkirli napadače. Vidno razočaran nastavnik matematike naglašava da njegov primer dokazuje da je čitavo društvo otkazalo.

“Kao društvo sve smo promašili, totalna katastrofa. Ni morala, ni odgovornosti, ni poštovanja, ni ničega više tu nema”, smatra ovaj nastavnik.

U ovom slučaju povod za napad bio je pretpostavka da je Janeš pripadnik LGBT populacije. Da je situacija ozbiljna pokazuje i godišnji izveštaj Beogradskog centra za ljudska prava o stanju ljudskih prava u Srbiji. Prema tom istraživanju 38 odsto mladića uzrasta od 14 do 19 godina opravdava nasilje nad LGBT populacijom.

Željko Stanetić
Željko Stanetić
“Neprihvatanje bilo kakve različitosti, zajedno sa dugogodišnjim tolerisanjem nekih ekstremnih ideja, organizacija i grupa dovelo je do tog direktnog nasilja pa čak i kada se samo pretpostavlja da je taj neko drugi ili drugačiji, ili prosto im se ne dopada. Posebno je zabrinjavajuće da su u pitanju deca. Ne vidim tu nikakav pokušaj za sistemsko rešenje ovog problema, tako da se bojim da će ovakvih ispada biti sve više i više, bez obzira na to da li se sprema Parada ponosa ili ne”, rekao je direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić.

Inače nasilje na ulicama glavnog rada Vojvodine nije strana pojava. Česti su napadi, pljačke, tuče. Ni u školama nije mnogo bolja situacija: prema anketi Centra za prevenciju devijantnog ponašanja u Novom Sadu koja je sprovedena prošle godine, svako drugo dete je samo donelo ili je videlo da je drug u školu doneo hladno ili vatreno oružje. Iako je trećina učenika već trpela nasilje, to nikada nisu prijavili, a kao razlog zbog čega to nisu učinili je strah.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG