Dostupni linkovi

Gruevski i Vučić: Sledi produbljivanje ekonomskih odnosa dve zemlje


Vučić i Gruevski
Vučić i Gruevski

Odlični politički odnosi su dobra osnova za produbljivanje ekonomskih odnosa, rekli su u ponedjeljak u Skoplju premijeri Makedonije i Srbije Nikola Gruevski i Aleksandar Vučić, nakon održane zajedničke sednice vlada. Bio je to konstruktivan i produktivan sastanak, rečeno je na pres konferenciji.

Potpisano je sedam bilateralnih dogovora, a razgovarano je o evrointegracijama i reformama u obe zemlje, kao i o regionalnim pitanjima.

Dogovoreno je da obe zemlje zajednički rade na projektima koji bi doprineli većem ekonomskom rastu i povećanju broja zaposlenih.

Sednice vlada Srbije i Makedonije
Sednice vlada Srbije i Makedonije

Srspki premijer Vučić je istakao da su veoma bitni zajednički projekti iz infrastrukture, a kao konkretne primere je pomenuo dalekovod od Niša do Štipa i gasnu konekciju između Kumanova i Vranja, kao i istovremeno završavanje koridora 10 u 2016. godini, što bi pomoglo unapređenju međusobnih ekonomskih odnosa.

“Smisao celog našeg skupa jeste pre svega unapređenje ekonomske saradnje. Mi gotovo da nemamo otvorenih političkih pitanja. Dakle, rešavali smo i razgovarali kako da unapredimo našu ekonomsku saradnju i mislim da, kada završimo Koridor 10, to će otvoriti dodatne mogućnosti, da dodatno ubrza sve ekonomske tokove, tokove razmena roba i usluga”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je razgovarano i o zajedničkoj turističkoj ponudi i o potrebi veće saradnje u energetici i železničkoj infrastrukturi.

Novinare je zanimala i reakcija makedonskog premijera u vezi objavljenih audio materijala od strane lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, koji tvrdi da je Gruevski naredio prisluškivanje više od 20.000 građana.

Aleksandar Vučić i Nikola Gruevski
Aleksandar Vučić i Nikola Gruevski

Gruevski je rekao da je na pres konferenciji od pre dve nedelje najavio da će Zaev u narednom periodu objavljivati materijale i da za sada ostaje na toj izjavi.

“Prethodno sam imao četiri susreta sa gospodinom Zoranom Zaevim, na kojima me je on informirao da je u saradnji sa stranim obaveštajnim službama došao do materijala koje ima nameru da ih objavljuje ukoliko mu ne omogućimo formiranje tehničke vlade. Ja nisam prihvatio to kao uslov, odbacio sam ga, i zamolio ga da slobodno objavi sve što ima. Tako da, zasada ne bih komentarisao nešto više, ali u narednom periodu ću izaći sa konkretnijim komentarima”, naveo je Gruevski.

Inače, pored zajedničke plenarne sednice vlada, dvojica premijera su imali i tet-a tet susret, a Vučić je primljen i od predsednika države Gjorga Ivanova i od predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog.

Ovo je bila druga zajednička sednica vlada Makedonije i Srbije, a prva je održana 3 juna 2013. godine u Beogradu.

XS
SM
MD
LG