Dostupni linkovi

Đurović: Ne vidim opravdanost za poskupljenje struje


Goran Đurović, foto: Savo Prelević
Goran Đurović, foto: Savo Prelević
Goran Đurović iz Centra za razvoj NVO u intervjuu za RSE komentariše odluku Ustavnog suda, koji je nakon godinu proglasio neustavnim dio pravilnika o tarifama za električnu energiju, prema kojem su građani tri i po godine plaćali gubitke na prenosnoj i distributivnoj mreži. Đurović takođe govori o natezanjima u vezi sa mogućim povećanjem cijene električne energije.

RSE: Ustavni sud je proglasio neustavnim dio pravilnika Regulatorne agencije za energetiku o tarifama za električnu energiju, prema kojim su građani tri i po godine plaćali gubitke na prenosnoj distributivnoj mreži. Kako komentarišete ovu odluku Ustavnog suda?

Đurović: Odluka je očekivana. Bilo bi čudno da je Ustavni sud donio bilo kakvu drugu odluku u ovakvoj situaciji. Veći je problem što je ta odluka zakašnjela. Bilo bi mnogo bolje da je Regulatorna agencija za energetiku ukazala na nepravilnost, pa je do sada ta greška, dobrim dijelom, mogla biti sanirana. Na žalost, Ustavni sud je dugo čekao da donese nešto, što je za sve nas, bila jedina moguća odluka.

RSE: Pitanje je da li odluka Ustavnog suda podrazumijeva individualnu odgovornost ljudi koji su donijeli jednu protu-ustavnu odluku, kao što je bila ova? Da li bi se moglo desiti tako nešto?

Đurović:
Ne očekujem jer je grupa građana dobila postupke pred Ustavnim sudom, na osnovu čijeg rješenja je morala da bude ispravljena ova situacija koja traje već tri i pol godine. Na žalost, mi još uvijek živimo u državi, ili sistemu, koji ne podrazumijeva individualnu odgovornost za učinjene greške, bez obzira što je pritisak javnosti sve veći. Za ovako učinjene greške, više puta ponovljene greške, još uvijek niko nije podnio ostavku. Ne žalost, ne očekujem bilo koju reakciju tog tipa jer Crna Gora još uvijek nije zemlja u kojoj se zbog učinjene greške, makar moralno, snosi neka odgovornost.

RSE: Znate li za slučaj negdje u svijetu da su građani morali tri i po godine plaćati struju koju je neko na mreži ukrao?

Đurović: Vjerujem da takvog slučaja nema na ovoj našoj planeti, ali dozvoljavam da postoji. Čak i da postoji neka zemlja slična našoj, ne bi to bilo neko opravdanje da potrošači plaćaju nešto što nisu potrošili. Ovo je slučaj za neke interesantne knjige i publikacije, o kome će se vjerovatno puno pričati nekada u budućnosti, ali kao primjer nevjerovatnih događaja koji se mogu naći još samo u nekim knjigama. Ne znam za bilo kakav sličan slučaj.

Crna Gora je do sada bila zemlja čuda. Ova situacija je, nadam se, za nama i vjerujem da će biti uskoro ispravljena. Nadam se da će u Crnoj Gori biti sve manje ovakvih situacija, na osnovu kojih ćemo izazivati smijeh u okruženju, a sve više situacija na osnovu kojih ćemo poštivati odluke od strane, ne samo državnih organa, već i onih koji su od strane Skupštine Crne Gore ovlašćeni da u ime građana štite interes istih i koji su tu da pomognu da Crna Gora ne bude pod velikim uticajem onih koji imaju samo jedan cilj, a to je da iskoriste politički položaj i dođu do što veće količine novca.

Više se brani interes Elektroprivrede nego građana


RSE: Već neko vrijeme traje natezanje hoće li, ili neće, i ako hoće, koliko će poskupiti struja. Megalomanski zahtijev Elektroprivrede o povećanju za 80 posto, Regulatorna agencija je prije par dana glatko odbila, ali to ipak ne znači da poskupljenje struje za domaćinstvo neće biti. Šta vi očekujete?

Đurović: Pratili smo od samog početka događanja vezana za Regulatornu agenciju i cijenu električne energije. Zadnja javna rasprava je pokazala, makar nama, a nadam se i Regulatornoj agenciji, da nema ni jedan valjan razlog, ni jedan opravdan razlog, za poskupljenje struje. Ne postoje neki opravdani troškovi koji su uvećani u odnosu na prethodnu godinu.
Privatizacija Elektroprivrede Crne Gore, jul 2009. Foto: Savo Prelević

Elektroprivreda nije htjela dati informacije, koje su za građane Crne Gore ključne, ali i za Regulatornu agenciju, da se vidi koliko su od novca, koji je kapitalizovan od Elektroprivrede Crne gore u 2010. godini, uložili u renoviranje postojeće mreže i smanjenje gubitaka. Taj podatak nije dostavljen, niti regulatorima, niti građanima Crne Gore, pravdajući se da je to poslovna tajna između privatne kompanije i Elektroprivrede. Ne mogu da prihvatim, kao građanin Crne Gore, da bilo što, što je vezano za interese građana Crne Gore, može da bude tajna. Taj podatak nije dostavljen. Ne vidim niti jedan drugi razlog, koji je dostavljen od strane Elektroprivrede, koji bi mogao da ukaže na to da postoji bilo kakav opravdan zahtijev za povećanje cijene električne energije, makar i za jedan posto.

Kakva će biti odluka Regulatorne agencije za energetiku, vidjećemo. Naravno da je i samom menadžmentu Elektroprivrede jasno da je nemoguće da dođe do poskupljenja struje od 80 posto. Nadam se da će regulator, konačno, poslije mnogo godina, da zaštiti interese građana Crne Gore i ne dozvoli povećanje cijene električne energije. Na osnovu tužbe građana i rješenja Ustavnog suda, regulator je u obavezi da za 2011. godinu, za naredni regulatorni period koji počinje od aprila ove godine, a traje do aprila sljedeće godine, u tarife električne energije ukalkuliše i obračuna povrat građanima Crne Gore od 19 miliona eura, koje su više naplatili u periodu za 2009. godinu. Taj novac još nije vraćen. Vjerujem da će to biti uzeto u obzir od strane regulatora, te da ćemo imati smanjenje cijene električne energije, a ne povećanje.

Katastrofalna situacija će biti ukoliko regulator popusti pod pritiskom Elektroprivrede Crne Gore i nekih drugih centara moći i taj dug prema građanima kompenzuje sa određenim povećanjima električne energije. Ako se takva situacija desi, to će biti samo signal da nešto nije u redu sa Zakonom o energetici. Skupština Crne Gore mora mijenjati Zakon, kako bi oni politički subjekti, koji su se do sada izjasnili, vrlo jasno i precizno, da žele da štite interese građana Crne Gore, morali obezbijediti većinu u Skupštini Crne Gore i promijeniti Zakon, kojim će regulator ipak biti doveden u poziciju da štiti interese građana Crne Gore, a ne da popušta pod uticajem bilo kakve vrste privatne kompanije, koja je još uvijek manjinski vlasnik u Elektroprivredi Crne Gore.

RSE: Najnovija informacija, u priči o struji, je informacija iz Regulatorne agencije za energetiku, gdje kažu da, ako bude poskupljenja, ono će biti manje od pet posto. U Elektroprivredi kalkulišu sa uvećanjem od 11 posto. Što je po Vama najrealnije da će se desiti?

Đurović: Očekujem poskupljenje od 10 posto, kao što ga očekuju i građani Crne Gore. Već sam rekao da ne vidim opravdanost za poskupljenja, čak mislim da bi zbog povrata, od skoro 20 miliona eura, moralo da dođe do smanjenja cijene električne energije u 2011. godini. Ukoliko i dođe do poskupljenja, hipotetički posmatrano, ne bi trebalo biti značajno veliko.

Na žalost, moguća situacija je da će upravo malo povećanje, ili mali procenat poskupljenja električne struje u Crnoj Gori, biti da bi se sanirao dug koji Elektroprivreda treba da vrati građanima Crne Gore, koji iznosi skoro 20 miliona eura. Pretpostavljam da će se u tom pravcu nešto odvijati u narednom periodu. Sačekajmo da vidimo. Dosadašnje iskustvo ne ide u prilog Regulatornoj agenciji za energetiku. Više brani interes Elektroprivrede Crne Gore, nego interes građana. Ostaje nam da vidimo da li će konačno doći do obrta u ovoj situaciji.
XS
SM
MD
LG