Dostupni linkovi

Grlić Radman poziva na potporu za otvaranje pregovora BiH-EU


Gordan Grlić Radman, London, Velika Britanija, 22. lipnja 2023.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se snažno založe za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa Zapadnog Balkana, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

"Zamolio sam talijanskog kolegu (Antonia Tajanija) i slovensku kolegicu (Tanju Fajon) da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine", rekao je Grlić Radman.

Srbija i Crna Gora vode pregovore ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., Bosna i Hercegovina je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio "za što skorije članstvo Zapadnog Balkana u EU-u, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju".

Šef hrvatske diplomacije ističe da se "sve zemlje Zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, podsjeća HRT.

XS
SM
MD
LG