Dostupni linkovi

Istraga o lažiranim pandemijama gripa


Evropski savjet će pokrenuti istragu o uticaju farmaceutskih preduzeća na globalnu kampanju svinjskog gripa, navode Dejli njuz Montenegro i Global Riserč.

Priredila Biljana Jovićević


Zdravstvena komisija parlamenta EU jednoglasno je donijela rezoluciju kojom zahtjeva istragu. Taj korak za javnu transparentnost korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika, ugrožava milione života.

Parlament je na ovaj čin pokrenuo dr Volfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući ogranka Parlamenta EU za zdravstvo, ljekar i epidemiolog, koji je ocijenio sadašnju „pandemiju“ kao „jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća.“

„Da bi svoje patentirane medikamente i vakcine progurali, farmaceutska preduzeća vrše uticaj na naučnike i na zvanična mjesta za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje tijesnih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije vakcinisanja i nepotrebno izlaganje miliona zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitane vakcine.

POSEBNA ISTRAGA O ULOZI SZO


Kampanja „ptičjeg gripa“(2005/06) kombinovana sa kampanjom „svinjskog gripa“ nije samo uzrokovala ogromnu štetu delu vakcinisanih i zdravstvenom budžetu, već je poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost.“

Parlamentarna komisija za ispitivanje istražiće temu „lažirane pandemije“ proglašene u junu 2009. na savjet svoje grupe akademskih eksperata SAGE i dokumentaciju njihovih intenzivnih finansijskih veza sa farmaceutskim gigantima kao Glakso Smit Klajn, Roš, Novartis, koji su profitirali na lijekovima i vakcinama.

Istražiće se i uticaj Farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom svijeta protiv takozvane H5N1 „ptičjeg gripa“ i H1N1 „svinjskog gripa“

Parlament EU mora obratiti posebnu pažnju na ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koja je naglo promijenila kriterijume i nije sagledala činjeničnu opasnost od bolesti, već broj slučajeva.

Takođe, vlade država moraju biti stavljene pred odgovornost zbog nedovoljne parlamentarne kontrole.
XS
SM
MD
LG