Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U utorak odluka o proglašenju epidemije?


Fotografije: Vesna Anđić
Broj obolelih od novog gripa u Srbiji menja se takvom brzinom, da se, kako naglašavaju nadležni, postavlja pitanje ima li smisla više i saopštavati takve statistike.

U utorak bi mogla biti doneta odluka o tome da li će na teritoriji čitave zemlje biti proglašena epidemija, što se već dogodilo u nekoliko gradova, kao što su Užice, Požega, Kraljevo, Čačak, u Južnobačkom okrugu i u školama u Nišu.

Epidemiolog i član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović:

“Ukupno do sada ima 254 potvrdjena slučaja zaraze novim tipom gripa A H1N1, ali je daleko veći broj onih koji su oboleli i preboleli grip i onih koji sada boluju. Procene su da ih je više desetina hiljada osoba, ali radi se samo o lakim kliničkim oblicima bolesti."

Branislava Teodorovića pitamo da li će biti proglašena epidemija novog gripa na čitavoj teritoriji Srbije.

“Na sutrašnjem sastanku Radne grupe za praćenje pandemije gripa verovatno će biti ocenjena i procenjena epidemiološka situacija i upućen predlog Republičkom institutu za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” da ministru zdravlja uputi predlog da proglasi epidemiju. Od tog trenutka ćemo imati ceo državni sistem uključen u suzbijanje epidemije kroz angažovanje svih materijalnih, ljudskih i finansijskih resursa.“

TAJMING

Na tenderu za vakcinu protiv gripa A H1N1 pobedila je je švajcarska farmaceutska kompanija “Novartis”, čija ponuda je bila jedina ispravna od ukupno tri.


Ona je Srbiji ponudila tri miliona vakcina protiv novog gripa za 799 dinara po dozi, pri čemu bi prvih 500 000 doza vakcine dostavila za 25 dana po potpisivanju ugovora, a preostalu količinu od dva i po miliona tek sredinom marta.

Vladimir Marković, komercijalni direktor “Jugohemije Farmacije”, zvaničnog zastupnika “Novartisa” u Srbiji, uveren je u kvalitet vakcine švajcarskog proizvodjača.

“Ovog momenta nudimo najsigurniju vakcinu, koju je do sada primilo 42 miliona ljudi u Evropi, bez nus pojava”.

Predsednik državne komisije za nabavku vakcine Branislav Tiodoravić kazao je da nakon zvanične preporuke Komisije konačnu reč daje Agencija za lekove koja će odabranu vakcinu registrovati za domaće tržište.

Doktorku Milenu Jauković, pomoćnicu direktora Urgentnog centra, pitamo šta misli o ovom postupku izbora.

“Ako je na tenderu samo jedan proizvodjač vakcine - “Novartis”- imao ispravnu ponudu, onda mi i nismo imali drugog izbora. Ako oni kažu da dva i po miliona doza mogu da isporuče tek polovinom marta, e – tu nastupa problem. Iako ja nisam stručnjak za tu vrstu oboljenja, s obzirom na predvidjanja naših kompetentnih epidemiologa, postoji tajming kad bi bilo najpoželjnije da se primi vakcina, što nikako nije mart mesec. Gradjani očekuju da vakcinu prime što pre, a, koliko znam, u javnosti je saopšteno da će je neki primiti možda krajem decembra, a – da li radi smirivanja gradjanstva – rečeno je da će ostali doći na red u januaru.“
XS
SM
MD
LG