Dostupni linkovi

Grebo: Dodikov djetinjasti napad na Soroša


kampamnja protiv Georga Sorosa u Mađarskoj.
kampamnja protiv Georga Sorosa u Mađarskoj.

Zdravko Grebo, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i prvi predsjednik Fondacije otvoreno društvo u BiH, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega su američki investitor i filantrop George Soros i njegova mreža organizacija za promociju ljudskih prava i sloboda i balkanskim moćnicima postali glavni krivac koje optužuju za navodne pokušaje rušenja vlasti kada se nađu na udaru kritika opozicije.

  • Demoniziranje

Taj trend je počeo prijetnjom, pa posle realizacijom, zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti pa, naravno, kritikom koja dolazi od krajnje desnice koja sada prijeti Evropi u Poljskoj i naravno i ovo što smo vidjeli na našim prostorima, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Bilo koji napad na vlast, pogotovo od organizacija civilnog društva i nezavisnih medija, ako takvi i postoje uopšte u tim državama, je neminovno, kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić voli da kaže, pa i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, finansiran od strane Soroša i naravno od stranih ambasdada, prvenstveno Njemačke, SAD i tako dalje.

To je postala mantra, to je postala matrica koja se stalno koristi, pri čemu se Soroš demonizira, jednostavno, štampaju se bilbordi koji su skoro smrtna prijetnja i u Budimpešti i u Varšavi, ne znam baš šta je bilo u Skoplju i u Podgorici, i to slušamo skoro svaki dan od bilo kog predstavnika vladajućih partija ili vladajućih garnitura.

  • Maslo

Za sve je kriv Soroš.

Pomalo zvuči čudno zato što se ne spominju fondacije koje se bave sličnim poslom, kao što je Rockefellerova fondacija, Nacionalna zaklada za demokratiju (NED) i čitav niz -- govorim o fondacijama Sjedinjenih Američkih Država -- koje se upravo bave time, promocijom ljudskih prava i sloboda, nezavisnih medija i tako dalje.

Tako da je novina to što smo čuli prije neki dan da se vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) požalio nakon izričaja Regulatorne agencije za medije BiH da je sve to skupa Soroševo maslo.

Oni čak znaju i iznos koji je izdvojen za te svrhe, što je po meni apsolutno apsurdno.

  • Konstrukcija

Zašto jedna nezavisna fondacija, pogotovo privatna fonfacija bilo gdje u bilo kojoj zemlji ne bi pomagala one vrijednosti koje je promovisala.

Zbog čega se vladajući ljute?

Niti je to njihov novac, a ta konstrukcija da je zalaganje za liberalne vrijednosti u stvari plan za rušenje te vlasti zvuči poprilično djetinjasto i smiješno.

Ali ako neko može dokazivati da postoji nekakva mračna sila, teroristička organizacije, onda smo vidjeli da da su postojale i u Makedoniji, sada su procesuirani i u Crnoj Gori, na neki način i u Srbiji, i jesu dio plana da se vlast ruši nasilnim putem.

  • Matrica

Bilo koji diktatorski režim ne voli kada stvarna ili hipotetička opozicija ima nečiju pomoć.

U tom je moje objašnjene ovogo skoro histeričnog odgovora gdje se, naravno, sad povezuju bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, Savez za promjene (SDS, PDP), i ne znam ko sa budžetom koji obezbjeđuje Soroš da bi napadali Milorada Dodika i njegovu koalicionu vlast.

Jednostvano, dobili smo ono što nismo vidjeli samo u Sloveniji od bivših jugoslovenskih republika.

Dakle, ništa novo pod kapom nebeskom, ista matrica, vjerovatno i u BiH, vidjećemo šta je nastavak.

XS
SM
MD
LG