Dostupni linkovi

Grčkoj ni centa dok ne odluči ostaje li u evrozoni


Zastave Grčke i EU, a u pozadini Akropolj, Atina, 11. jul 2011.
Zastave Grčke i EU, a u pozadini Akropolj, Atina, 11. jul 2011.
Kriza u Grčkoj je i dalje u centru pažnje evropskih lidera koji su su se okupili u Kanu na samitu G20 zbog zabrinutosti da se dužnička kriza u evrozoni pogoršava.

Evropske lidere je naljutila Papandreuova najava da će raspisati referendum o paketu pomoći Grčkoj, vrednom 130 milijardi evra, koji je dogovoren na samitu 27. oktobra.

Lideri evrozone zadržali su oslednju tranšu vrednu osam milijardi evra iz finansijske pomoći Grčkoj dok u toj zemlji ne bude održan referendum o tom paketu.

Očekuje se da će referendum u Grčkoj biti održan 4. i 5. decembra.

U toj zemlji je prisutno nezadovoljstvo novim paketom pomoći jer se predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i povećanje poreza što zahtevaju lideri evrozone.

Grči premijer Jorgos Papandreu nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem koji su izrazili zabrinutost zbog njegove odluke o referendumu rekao je da veruje da je grči narod u stanju da donese pravu odluku.

"Suština je da ovo nije samo pitanje programa. Ovo je pitanje da li želimo da osanemo u euro zoni. To je vrlo jasno – trebalo bi da bude jasno svima. Ja verujem da će biti pozitivan ishod. Verujem da Grci žele da ostanu u euro zoni i verujem da će ovaj referendum to pokazati", kaže Papandreu.

Lideri Nemačke i Francuske poručili su u Kanu da Grčka neće dobiti ni cent evropske pomoći dok se ne izjasni o tome da li želi da ostane u evrozoni.

Još jedna runda razgovora

Angela Merkel je izjavila da lideri evrozone žele da Grčka ostane u evrozoni ali je insisitirala na tome da odluke Atine prete da destabilizuju region.

"Šesta tranša može biti plaćena kada Grčka prihvati sve delove odluke od 27. oktobra i kada odluka na referendumu u vezi sa eurom bude pozitivna", kaže Merkel.

Nikola Sarkozi poručio je da je na Grčkoj da donese odluku "da li želi da nastavi avanturu sa ostalima".

"Mi smo spremni da pomognemo Grčkoj jer je solidarnost kamen temeljac evropske konstrukcije što je takođe i princip lojalnosti ali to podrazumeva da i Grčka mora da ispuni svoj deo obaveza", naveo je Srakozi.

Istovremeno je Kina odbila da se obaveže da će kupiti akcije Evropskog fonda za stabilnost jer zahteva pojašnjenje situacije sa Grčkom.

Analitičari navode da postoje strahovanja da bi rezultati glasanja na referendumu mogli biti negativni po paket pomoći Grčkoj što će, prema mišljenju brojnih analitičara, ugroziti napore za rešavanje dužničke krize u evrozoni.

Grčki premijer Jorgos Papandreu, arhivska fotografija
Grčki premijer Jorgos Papandreu, arhivska fotografija
Grči premijer Jorgos Papandreu, rekao je kako je insistirao na širem konsezusu, ali da nije uspeo da ga dobije.

"Pokušao sam da napravim šiti konsenzus sa svim partijama, razgovrao sam više puta sa liderima i da je postojao on postojao očigledno je da referendum ne bi bio potreban. Ali, ja verujem da postoji širi konsenzus među narodom i zato želim da se čuje njihov glas", kaže Papandreu.

Iz Sarkozijeve kancelarije je najavljena još jedna runda razgovora tokom četvrtka prepodne u vezi sa Grčkom, na kojoj će učestvovati Nemačka, Italija, Španija i MMF - ali ne i sama Grčka.
XS
SM
MD
LG