Dostupni linkovi

Nastavljeni pregovori Makedonije i Grčke


Nakon četvoromesečnog prekida, u Ženevi su u ponedeljak, uz prisustvo posrednika UN-a Metjua Nimica, nastavljeni pregovori Makedonije i Grčke o sporu oko imena. Posle razgovora u Ženevi, posrednik Nimic u julu odlazi u Skopje i Atinu. Istovremeno u Makedoniji još nema konsenzusa o stavu koji treba zauzeti u pregovorima sa Grčkom.

Eventualno rešenje u sporu sa Grčkom treba biti kompromisno ime za međunarodnu upotrebu, koje se ne sme odnositi i na treće zemlje, saznaje RSE u makedonskom Ministarstvu spoljnih poslova. To znači da 120 država koje priznaju Makedoniju pod ustavnim imenom neće morati da koriste to eventualno kompromisno rešenje u bilateralnoj komunikaciji sa zemljom.

Ovo je jedna od polaznih tačaka makedonskog pregovarača Zorana Jolevskog na današnjem susretu u Ženevi sa posrednikom Ujedinjenih nacija u ovom sporu Metjuom Nimicem i sa grčkim pregovaračem Adamantiosom Vasilakisom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije očekuju da će ovaj susret pokrenuti pregovore u pozitivnom smeru. Ovih dana je i šef diplomatije Antonio Milošoski izjavio da je Makedonija spremna da uloži maksimalne napore da bi se došlo do kompromisa, koji ne bi bio diktat ili jednostran, čime bi jedna strana bila pobednik, a druga poražena ili ponižena.

Razuman kompromis koji neće dirati u identitet makedonskog naroda je
Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Nikola Gruevski
stav predsednika Makedonije Gjorga Ivanova o tome kako rešiti problem. Premijer Nikola Gruevski insistira da krajnju reč o eventualnom kompromisu kažu građani na referendumu. Čini se da jedino nešto o čemu postoji konsenzus među političkim partijama u Makedoniji je to da eventualno kompromisno ime koje bi se postiglo na pregovorima ne sme zadirati u pitanje identiteta i da se zbog njega neće menjati Ustav države. U međuvremenu, opozicija se žali da je vlast uopšte ne informiše ni o čemu u vezi sa ovim sporom, kao i da ne znaju pozicije od kojih Makedonija kreće u sledećim rundama pregovora.

“Premijer ne nalazi za shodno da informiše niti javnost o čemu će se razgovarati, a kamoli opoziciju. Tako da mi u Makedoniji živimo u jednom medijskom mraku o ovoj temi. Sa druge strane, premijer poziva na nekakvo jedinstvo, koje mi kao opozicija, a verujem i javnost, ne možemo razumeti, na čemu se temelji to jedinstvo”
, kaže potpredsednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Gordan Georgiev.

Premijer Gruevski je nedavno rekao da će, ukoliko oceni da je to neophodno, inicirati zajednički sastanak partijskih lidera o sporu sa Grčkom.

U toku prošle nedelje je propao i pokušaj nekadašnjeg predsednika Parlamenta Stojana Andova da se u Sobranju usvoji Državna strategija o rešavanju spora o imenu, jer se partije nisu dogovorile o tome kako će izgledati konačna verzija teksta. A poslednjem konsultativnom sastanku državnog vrha o ovom pitanju prvi put je prisustvovao i predstavnik partije makedonskih Albanaca, potpredsednik Vlade Abdulakim Ademi iz Demokratske Unije za integraciju.

“Ovo se može uzeti kao jedan indikator da se vladina većina sprema da postigne rešenje o ovom pitanju, i sa uključivanjem i albanskog partnera u ovoj fazi sigurno se želi podeliti odgovornost. Iako bilo bi bolje kad bi se to dogodilo ranije i možda bi imali veći konsenzus po ovom pitanju”
, kaže politički analitičar Ibrahim Mehmeti.

Inače, današnji susret u Ženevi je prvi nakon četvoromesečnog zastoja u pregovorima, zbog predsedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji, a zatim i zbog izbora za evroposlanike u Grčkoj. Posrednik Metju Nimic 6. jula dolazi u Skoplje, a dva dana kasnije i u Atinu.
XS
SM
MD
LG