Dostupni linkovi

Grčka: Dogovorena prelazna vlada bez Papandreua


Grčki premijer Jorgos Papandreu (levo), President Karoljas Papuljas (u sredini) i predsednik opozicione Nove demokratije Antonis Samaras na sastanku u predsedničkoj palati, Atina, 06. novembar 2011.
Grčki premijer Jorgos Papandreu (levo), President Karoljas Papuljas (u sredini) i predsednik opozicione Nove demokratije Antonis Samaras na sastanku u predsedničkoj palati, Atina, 06. novembar 2011.
RSE

Jorgos Papandreu
više neće biti predsednik grčke vlade, ali još uvek nema službene potvrde ko će ga zameniti u vrućoj premijerskoj fotelji.

Grčki mediji su sastanak premijera i šefa opozicije u nedelju kasno uveče nazvali cenkanjem na Titaniku, a tokom ponedeljka prepodne saznaće se hoće li novu vladu nacionalnog spasa do izbora za tri meseca voditi bivši potpredsjednik Evropske centralne banke Lukas Papademos ili ministar finansija Evangelos Venizelos.

Papandreu i opozicini čelnik Antonis Samaras nastojali su postići dogovor o vladi nacionalnog spasa pre sastanka ministara financija zemalja evra, zakazanog za ponedeljak u Briselu, kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u preduzimanju koraka za izbegavanje bankrota.

Nova grčka koaliciona vlada mogla bi položiti zakletvu tokom sledeće sedmice, ukoliko sve bude bilo po planu, izjavio je u nedelju uveče portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.

"Današnji dan je bio istorijski za Grčku", rekao je on pošto su premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu, preneo je Rojters.

Na korak do bankrota

Papandreu i Samaras, lider opozicione Nove demokratije, sastaće se ponovo u utorak kako bi dogovorili ko će voditi prelaznu vladu, navedeno je u saopštenju kabineta Papuljasa, u kome nije precizirano koliko dugo će koaliciona vlada voditi državu.

zastave Grčke i EU na ministartvu finansija u Atini, 03. novembar 2011.
zastave Grčke i EU na ministartvu finansija u Atini, 03. novembar 2011.
Evropska unija je prethodno u ponedeljak Grčkoj dala rok od 24 sata da obrazloži na koji način će formirati novu vladu koja bi primenila sporazum o drugom paketu evropske pomoći, koji je postignut 27. oktobra, preneo je Rojters.

Kako prenose grčki mediji, predstavnici Nove demokratije izjavili su da će Samaras prihvatiti dogovor, pod uslovom da prelazna vlada traje najduže šest nedelja, pošto do tada treba da bude ratifikovan i realizovan najnoviji sporazum o pomoći EU.

Grčku potresa dužnička kriza koja preti da gurne zemlju u bankrotstvo i izbaci je iz zone evra.

Sastanci političara su usledili posle burne sedmice u kojoj je premijer Papandreu najpre najavio, a potom povukao plan o referendumu o paketu pomoći EU, kao i glasanja u parlamentu o poverenju vladi i haosa koji je drama u Grčkoj izazvala na svetskim berzama.

Grčka vlada je u petak tesnom većinom "preživela" glasanje u parlamentu.
XS
SM
MD
LG