Dostupni linkovi

Rođaci žrtava železničke nesreće u Grčkoj tužili premijera i druge zvaničnike


Fotografija železničke nesreće koja se desila u februaru 2023. godine
Fotografija železničke nesreće koja se desila u februaru 2023. godine

Porodice žrtava železničke nesreće u Grčkoj u kojoj je stradalo 57 ljudi uložili su u utorak tužbu protiv premijera Kirijakosa Micotakisa, objavio predsednik grupe koja tuži preko portala Larissanet, prenosi AFP.

"Danas je važan dan, važniji od parlamentarnih izbora u nedelju... ova tužba obuhvata 16 osoba koje su birane i imenovane", rekao je Hristos Konstantinidis 15. maja pred sudom u Larisi, gradu blizu mesta tragedije.

On je rekao da tužba počinje sa premijerom Micotakisom i bivšim ministrima saobraćaja.

Konstantinidiseva supruga je poginula u železničkoj nesreći u Tempeu u centralnoj Grčkoj 28. februara 2023.

"Treba osuditi zvaničnike (katastrofe) u Tempeu", rekao je on i dodao da cilj tužbe da svi zvaničnici polože račune pred sudom.

Spisak objavljen na internet sajtu obuhvata 17 osoba, među kojima i zvaničnike javne firme za železničku mrežu OSE i Helenic Train, privatne firme koja upravlja železničkim transportom ljudi.

Ozbiljni propusti u železnici su izašli videlo posle čeonog sudara dva voza, putničkog i teretnog koji su išli više kilometra istom trakom a da nije aktiviran nikakav sistem uzbune.

Ukazano je na kašnjenje u modernizaciji bezbednosnih sistema posle te drame koja je podstakla talas gneva i velike demonstracije širom Grčke.

Premijer koga u nedelju čekaju izbori, prvo je govorio o "tragediji ljudske greške" da objasni nesreću pre nego što se izvinio zbog propusta i problema konstatovanih u železničkom saobraćaju.

Ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podneo ostavku istog dana.

Šef železničke stanice Larisa, koji je bio na dužnosti to veče odveden je u pritvor posle tragedije kao i jedan železnički inspektor.

Putnički voz išao je iz Atine za Solun. Većina žrtava su bili mladi, uglavnom studenti koji su se vraćali sa produženog vikenda.

XS
SM
MD
LG