Dostupni linkovi

Grčka: Rok za prijedloge u ponoć, banke ostaju zatvorene


Penzioneri u redu za penzije na Kritu

Grčka vlada u četvrtak do ponoći ima rok da izađe sa novim prijedlogom za povjerioce i spriječi eventualni izlazak iz eurozone.

Grčko ministarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da banke ostaju zatvorene do 13. jula, dok ministar energetike, kaže da Atina očekuje sporazum za kreditorima ali ne i oštre mjere štednje. Jedan od kreditora, predsjednik Evropske centralne banke, pak, sumnja da se Grčka može spasiti od bankrota.

Kako kaže grčki premjer Aleksis Cipars, sljedećih nekoliko sati su odlučujući.

Vraćajući se u srijedu veče iz Brisela Cipras je obećao da će Vlada pripremiti „nove konkretne prijedloge, kredibilnih reformi, za fer i održivo rješenje“, no detalji nijesu najasniji.

Njegovoj zemlji u ponoć ističe rok do kada moraju predati plan reformi koji će uvjeriti povjerioce da nastave sa finansijskom pomoći posrnuloj Grčkoj privredi. Novi prijedlozi će biti razmotreni na satanku ministara finansija eurozone i cijele EU u nedjelju 12.jula.

Grčka vlada je u međuvremenu objavila da će banke ostati zatvorene do ponedjeljka, a građani će i dalje sa bankomata moći da podižu najviše 60 eura dnevno.

Louka Katseli, predsjedavjući Udruženja grčkih banaka saoštio je da su banke likvidne sa kešom do ponedjeljka 13.jula.

Mjera koja je produžena u četvrtak uvedena je 28 .juna nakon što su prvi pregovori propali.

Iz Vlade je takođe saopšteno da nema bojazni kada je riječ o snabdijevanju hranom i vodom.

Poznato je da Grčka traži veliku rekonstrukciju svog ogromnog duga, a u srijedu su poslali formalan zahtjev za zajam Evropskom mehanizmu za stabilnost, ali nije poznato koju svotu novca su tražili.

Kako je obrazloženo, najnoviji zajam bi bio upotrijebljen za „ispunjavanje grčkih obaveza prema kreditorima i obezbjeđivanje stabilnosti finansijskog sistema“.

Grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis kaže da očekuje dogovor sa kreditorima uskoro, ali se protivi da treći paket pomoći bude uslovljen oštrim mjerma štednje koje bi uticale na smanjenje rasta i ne bi ostavili nikakvu perspektivu zemlji.

U zamjenu za novi zajam Cipras je nagovijestio da će primijeniti nove poreske i penzione mjere, već od ponedjeljka.

Francuski premijer,Manuele Valls je rekao da je to korak u pravom smjeru.

I Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, jednog od tri glavna kreditora Atine, priznala je da je "rekonstrukcija duga neophodna da bi zaduženost bila održiva".

Grčka je u situaciji akutne krize, što zahtijeva ozbiljnu i promptnu reakciju“, rekla je Lagarde.

Kada je riječ o drugom grčkom vjerovnku, Evropskoj komisiji, komesar za ekonomiju Pierre Moscovici kaže da se nada novom dogovoru i da, nakon „što je dijalog uspostavljen i obnovljen izlaza iz ove situcije ima“.

No predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi nije takav optimista pa je izrazio neuvijenu bojazan oko šansi za spas Grčke od bankrota, dok se čeka novi prijedlog reformi od premijera Ciparsa.

U intervju za italijanski "Il Sole 24 Ore", Draghi je rekao nije siguran da će rješenje za Grčku biti pronađeno kao i da ne vjerujue da će Rusija pritrčati u pomoć da spašava Grčku.

Ne znam ovoga puta je vrlo teško,“ rekao je Draghi.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG