Dostupni linkovi

Grčka nastavlja potragu za preživjelima u požaru na trajektu


Trajekt gori na Jonskom moru u blizini ostrva Krf, Grčka, u petak, 18. februara 2022. godine.
Trajekt gori na Jonskom moru u blizini ostrva Krf, Grčka, u petak, 18. februara 2022. godine.

Grčki vatrogasci i obalska straža saopćili su u ponedjeljak da nastavljaju potragu za 10 osoba koje se još vode kao nestale u požaru na trajektu prošle sedmice u kojem je poginuo vozač kamiona.

Televizijski snimci pokazuju kako dim još kulja iz Euroferry Olympia pod italijanskom zastavom, više od 72 sata nakon što je vatra zahvatila brod dok je plovio iz Igumenice u Grčkoj do Brindizija u Italiji sa skoro 300 ljudi na brodu.

"To je veoma teška operacija", rekla je glasnogovornica vatrogasne službe za AFP.

U akciji traganja i spašavanja učestvovalo je više od 40 vatrogasaca sa tegljačima i plovilima obalske straže u pripravnosti u blizini.

"Postoji veliki termički stres i puno dima", rekla je glasnogovornica.

Većina putnika je brzo evakuisana, a 21-godišnji bjeloruski vozač kamiona izišao je živ u nedjelju.

Ali još 10 vozača kamiona, sedam Bugara, dva Grka i jedan Turčin, i dalje se vode kao nestali.

Tijelo 58-godišnjeg grčkog vozača kamiona pronađeno je u nedjelju, što je prvi potvrđen smrtni slučaj u nesreći.

Dvoje spašenih bili su Afganistanci koji nisu na listi, što je izazvalo bojazan da je na brodu moglo biti i više putnika bez dokumenata.

Nestali vozači su navodno spavali u svojim vozilima, jer su kabine na trajektu bile neprikladne, navodi Sindikat vozača kamiona Grčke.

"Imali smo mnogo pritužbi na uslove života za vozače," rekao je predsjednik sindikata Akis Dermatis za grčku javnu televiziju ERT.

Vlasnici trajekta, Grimaldi Lines, odbacili su optužbe, rekavši u saopćenju u nedjelju da je inspekcija koju su izvršile vlasti u luci Igoumenitsa dva dana prije požara bila "zadovoljavajuća".

Posljednji požar na brodu u Jadranu dogodio se u decembru 2014. na italijanskom trajektu Norman Atlantic, u kojem je poginulo 13 osoba.

XS
SM
MD
LG