Dostupni linkovi

Grčka ostrva na prodaju


Jedna od grčkih plaža
Jedna od grčkih plaža
Priredio: Dragan Štavljanin

Liči na san. Zamislite da ste vlasnik svog, privatnog raja: grčko ostrvo okruženo kristalno čistim tirkiznom vodom na kome je sučnano tokom većeg dela godine, piše Filip (Philip) Pangalos u britanskom “Tajmsu” (Times).

U očajničkom nastojanju do guše zadužene Grčke da dođe do preko potrebne gotovine privatizacijom i prodajom imovine, pojedini zvaničnici su registrovali mnoštvo malih ostrva koja se mogu dati pod zakup do 50 godina. To uključuje majušni Fleves u blizini atraktivnog letovališta za visoku klijentelu Vouliagmeni u južnoj Atici, kao i mnoštvo drugih raštrkanih ostrva po Jonskom i Egejskom moru.

Mada zvaničnici nisu precizirali koja bi ostrva mogla da se daju pod zakup, Agencija za privatizaciju je napravila procenu za više od 500 od ukupno 6 hiljada ostrva koliko ih Grčka ima – a koja mogu biti korišćena za različite namene: od lične upotrebe i turizma do elektrana na vetar ili solarnih parkova.

“Do sada smo identifikovali oko 50 malih ostrva koja bi se mogla iznajmiti pod određenim uslovima, ali je dug put do realizacije jer još nije utvrđena procedura”, kazao je jedan grčki zvaničnik za “Tajms”, insistirajući na anonimnosti.

Drugi grčki zvaničnik ističe: “Premijer je izrazio želju da se komercijalno koristi različita državna imovina, uključujući i ostrva za koja se smatra da nisu od strateške važnosti za nacionalnu bezbednost”.

Investitorima će biti potreban dubok džep i veliko strpljenje.

Ostrva su među 3 hiljade različitih oblika imovine koju je procenjivala Agencija za privatizaciju - od ukupno 110 hiljada koji su u posedu države – za potencijalnu prodaju ili iznajmljivanje.

Ostrva u državnom vlasništvu nemaju puteve ili saobraćajnu infrastrukturu kojom bi se povezali sa drugim ostrvima ili kopnom. Ako ne budu koristili helikopter za prevoz, investitori će morati da grade puteve za turiste do luksuznih hotela ili vila i marine za prispeće jahti.

Ostrva su među 3 hiljade različitih oblika imovine koju je procenjivala Agencija za privatizaciju - od ukupno 110 hiljada koji su u posedu države – za potencijalnu prodaju ili iznajmljivanje.

Mogu se takođe kupiti privatna ostrva koja su u vlasništvu grčkih tajkuna, pre svega brodovlasnika, kao i ultra bogatih Arapa iz vladarskih porodica. Atina Onazis, naslednica grčkog bogataša Aristotlea Onazis, poseduje ostrvo Skorpios sa bujnom vegetacijom u Jonskom moru.

Ekonomska kriza utiče na pad cena. Katarska vladarska porodica je nedavno kupila nenaseljeno ostrvo Oksia veličine oko 500 hektara u blizini Itake, prema legendi Odisejevom domu. Navodno je platila 5 miliona evra, što je ispod cene.

Tu je i ostrvo “Svete trojice”, “utopijsko skrovište” veličine 5 hektara na kome su ugošćeni, između ostalog, Bitlsi (the Beatles) i Vinston Čerčil (Winston Churchill). Njegov vlasnik je od 1958. godine porodica Sofoklea Papanikolaua, bivšeg čuvara privatnih fondova poslednja tri grčka kralja. Prodaje se za 18 miliona evra.

Na prodaju je i ostrvce Sveta Anastazija, prekriveno borovima i maslinama, za samo 1,6 miliona evra.

Dugo odlagani program privatizacije u Grčkoj je ključni deo plana međunarodnih poverilaca da se smanji njen dug i privuku investicije u recesijom opustošenu ekonomiju.
Ostrvo u Grčkoj
Ostrvo u Grčkoj

Međutim, ovaj proces je veoma otežano započeo. Prvobitno je bilo ambiciozno planirano da se prikupi 50 milijardi evra od privatizacije ili prodaje imovine do 2015. godine. No, nadležna Agencija se sada suočava sa problemom kako da ispuni čak i znatno smanjeni cilj od 19 milijardi prikupljenih evra.

Agencija je početkom ove godine zamrznula pomenuti program a njen čelnik je podneo ostavku. Sada izgleda malo verovatno da će čak ostvariti i ovogodišnji plan od 3 milijarde evra.

Imenovano je novo rukovodstvo Agencije koje želi da nastavi privatizaciju i prodaju imovine. Ove sedmice napravljen je uži izbor investitora zainteresovanih za imovinu u priobalju na mestu gde je nekada bio stari atinski aerodrom i koje se može pohvaliti marinom veličine Monte Karla.

Traže se i investitori za imovinu, turizam i projekte za golf na ostrvima Krf i Rodos.
XS
SM
MD
LG