Dostupni linkovi

Skulpture iz grčkog Partenona u Britanskom muzeju, predmet diplomatskog spora


Partenonske skulpture izložene u Britanskom muzeju, London 25. januar 2023.
Partenonske skulpture izložene u Britanskom muzeju, London 25. januar 2023.

Premijer Grčke je u nedelju, 26. novembra, pozvao Britanski muzej da vrati pet skulptura Partenonskog mermera koje su u Velikoj Britaniji izložene od 19. vijeka.

Britanski diplomata i plemić Thomas Bruce, grof od Elgina uzeo je iz hrama Partenon na Akropolju u Atini ove skulpture koje se po njemu u Britaniji još zovu i Elginov mermer. Grčka tvrdi da su skulpture ukradene, što Britanija poriče, a to pitanje je već decenijama predmet spora dvije zemlje.

Nakon poziva da se skulpture vrate, Velika Britanija je otkazala sastanak dva premijera koji je bio zakazan za utorak, a grčki premijer je optužio svog britanskog kolegu da pokušava da izbjegne raspravu o spornom Partenonskom mermeru, pišu svjetski mediji.

Razdvojeni Partenonski mermer

Diplomatski spor izbio je između Grčke i Velike Britanije u ponedeljak 27. novembra nakon što je Britanija otkazala planirani sastanak dva premijera.

Naime, grčki premijer Kirijakos Micotakis je očekivao da će tokom posjete Londonu i sastanka sa britanskim premijerom Rishijem Sunakom, koji je planiran za utorak 28. novembra, ponovo pokrenuti decenijama star zahtjev Grčke da se u Atinu vrate drevne skulpture iz Britanskog muzeja, piše Associated Press (AP).

Soba sa Partenonskim skulpturama u Britanskom muzeju
Soba sa Partenonskim skulpturama u Britanskom muzeju

Micotakis je nakon saznanja da je sastanak sa Sunakom otkazan izjavio da "izražava ljutnju zbog činjenice da je britanski premijer otkazao planirani sastanak nekoliko sati prije nego što je trebao da se održi". U izjavi se takođe navodi da su "Grčka i Britanija povezane tradicionalnim prijateljstvom", te da je raspon bilateralnih veza "veoma širok". Micotakis je naglasio da je stav Grčke po pitanju Partenonskog mermera "dobro poznat" i da se nadao da će imati priliku da o skuplturama razgovara sa britanskim kolegom pored tema koje su već bile na agendi: situacija u Gazi, Ukrajina, klimatske promjene i pitanja migracija.

"Onaj ko vjeruje da su njegovi stavovi utemeljeni i pravedni, ne plaši se upuštanja u raspravu", naglasio je Micotakis.

Velika Britanija je potvrdila da se dva premijera neće sastati, već da će Micotakis imati sastanak sa zamjenikom premijera Oliverom Dowdenom. Iz kabineta britanskog premijera Sunaka je saopšteno kako su odnosi Grčke i Velike Britanije od "velike važnosti", navodeći "zajednički rad u NATO savezu, suočavanje sa izazovima poput ilegalne migracije i napora da se razriješe kriza na Bliskom istoku i rat u Ukrajini".

Atina je dugo tražila povrat skulptura koje je iz hrama Partenon u Britaniju odnio grof Elgin početkom 19. vijeka. Pet skulpture je izloženo u Britanskom muzeju više od dva vijeka, dok je ostatak izložen u namjenskom muzeju izgrađenom na Akropolju u Atini.

Micotakis se u nedelju pojavio na britanskoj televiziji, BBC, i uporedio odnošenje dijela skulptura sa presijecanjem slike Mona Lisa na dva dijela, što je iznerviralo britansku vladu, piše AP.

Reljef koji je dio Partenonskih skuplptura izložen u Britanskom muzeju, London, januar 2023.
Reljef koji je dio Partenonskih skuplptura izložen u Britanskom muzeju, London, januar 2023.

Britanskom muzeju zakonom je zabranjeno vraćanje skulptura Grčkoj, ali su upravnici ove ustanove razgovarali s grčkim zvaničnicima o kompromisnom rješenju, poput dugoročnog zajma.

Međutim, Sunakov glasnogovornik zauzeo je oštar stav u ponedeljak (27. novemnbra), rekavši da britanska vlada "ne planira promijeniti pristup, i svakako mislimo da je (britanski) muzej pravo mjesto" za mermerne skulpture. "One su u to vrijeme bili legalno nabavljene, legalno su u vlasništvu upravnika muzeja. Podržavamo taj stav i nema plana za promjenu zakona koji to reguliše", rekao je glasnogovornik Max Blain, dodajući, "brinuli smo se o mermernim skulpturama generacijama i naš stav je da želimo da se tako i nastavi".

Različit stav britanskih političara

Prema pisanju BBC-ja, Micotakis je odbio ponuđeni sastanak sa zamjenikom britanskog premijera, Oliverom Dowdenom za koji je britanska vlada odredila 45 minuta za vrijeme ručka u utorak.

Ali po riječima visokog izvora iz Konzervativne partije, koje prenosi BBC, rečeno je da je "sastanak (dva premijera) postao nemoguć zbog komentara o Elginovom mermeru koji su mu prethodili". Izvor je takođe naglasio da je "stav jasan – Elginov mermer je dio stalne kolekcije Britanskog muzeja i pripada tu gdje jeste. Bilo bi nesmotreno za bilo kojeg britanskog političara da to može biti predmet pregovora".

Grčki premijer Micotakis je tokom posjete Londonu sastao sa liderom laburista Keirom Starmerom, ali će se kući vratiti ranije nego što je to planirano zbog otkazanog sastanka sa premijerom Sunakom i odbijenog sastanka sa njegovim zamjenikom Dowdenom.

Konzervativci navode da je lider laburista bio naivan jer se sastao sa grčkim premijerom nakon njegovih izjava na televiziji u nedelju koje su se ticale budućnosti Partenonskog mermera, dok je stav laburista da oni ne bi stajali na putu aranžmanu o zajmu između Britanskog muzeja i Atine ako bi do njega došlo.

Glasnogovornik laburista je rekao da "ako premijer nije sposoban da se sretne sa evropskim saveznikom sa kojim Britanija ima važne ekonomske veze, to je dodatni dokaz da ne može ozbiljno da vodi zemlju na ekonomskom planu".

Partenonske skulpture na postavci u Britanskom muzeju, London, januar 2023.
Partenonske skulpture na postavci u Britanskom muzeju, London, januar 2023.

Zakon o Britansko muzeju iz 1963. brani uklanjanje predmeta iz kolekcije ove institucije, ali pozajmljivanje ne traži izmjenu zakona i do takvog dogovora bi moglo doći bez obzira na stav britanskog premijera, ukazuje BBC.

Spor oko skulptura prioritet i smetnja u politici

Protekle dvije godine grčka vlada je vodila "delikatne pregovore" sa Britanskim muzejom u vezi skulptura iz Partenona, koje su drevni grčki antikviteti, međutim potez britanskog premijera čini se da je razvodnio ove diskusije, piše New York Times.

Grčki premijer Micotakis je na BBC televiziji rekao kako su skulpture ukradene i da treba da se vrate u Atinu. On je slične komentare davao i ranije tokom svog mandata, dok je britanski premijer Sunak ponavljao kako neće mijenjati zakon kojim se brani izdvajanje predmeta iz stalne kolekcije Britanskog muzeja.

Glasnogovornica Britanskog muzeja u intervjuu je izjavila da muzej nema komentar na odluku premijera Sunaka, ali je dodala da su "konstruktivni razgovori u toku".

Za Sunaka, diplomatski spor sa Grčkom neželjena je smetnja u trenutku kada se nosi sa stagnirajućom ekonomijom i raskolom među konzervativcima po pitanju useljeničke politike, napomenuo je američki list.

Generalno gledano, Sunak je njegovao prijateljske odnose sa drugim evropskim liderima otkako je 2022. postao premijer Velike Britanije, a u februaru je uspio da riješi spor sa Evropskom unijom oko trgovačkog statusa Sjeverne Irske nakon Brexita.

Micotakis, čija je politička partija Nova demokratija dobila drugi mandat u julu, isticao da je povratak nacionalnog blaga, skulptura isklesanih u mermeru prije 2.500 godina u Grčkoj, kao prioritet svoje politike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG