Dostupni linkovi

Evropska komisija: Želimo da se eurozona i dalje sastoji od 19 članica


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grčke banke ostaju zatvorene najmanje do kraja tjedna, kao i burza u Ateni. Građani su u strahu od mogućeg bankrota i neizvjesnosti oko budućnost izemlje. Redovi pred bankomatima i dalje dugi.

Centralna banka je ograničila sumu na 60 eura koja se dnevno može podići s bankomata. No, to se ne odnosi na vlasnike stranih kreditnih kartica. Svjetske burze bilježe pad zbog neizvjesnosti oko budućnoti eurozone. Brisel pokušava naći kompromisno rješenje nakon što je grčki parlament prihvatio inicijativu vladajuće Syrize o održavanju referenduma 5. jula.

"Želim da eurozona i dalje ima 19 članica", izjavio je Jean Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije.

"Ovdje više nije riječ o tome tko je dobitnik, a tko gubitnik. Ili smo svi dobitnici, ili svi gubitnici. Evropa se mora zasnivati na dijalogu", rekao je Juncker.

"Igra je završena", prethodno je poručio evropski povjerenik za digitalnu ekonomiju društvena pitanja Guenther Oettinger u Berlinu uoči hitnog sastanka koji je sazvala kancelarka Angela Merkel.

Gunther Oettinger
Gunther Oettinger

"Želimo sve učiniti kako ne bi patio grčki narod. Žao nam je ljudi. Sada se vidi što se događa kada se vlada ponaša neodgovorno. Želimo zadržati Grčku u eurozoni ako je to moguće. Da li je to i moguće, prilično je upitno", izjavio je Oettinger.

Francuski predsjednik Francoise Holland smatra da ima još prostora za pregovore i da je Pariz spreman pomoći kako bi se izbjeglo najgore.

No, pravo je Grka da odluče o budućnosti na referendumu.

"Danas je dogovor još moguć. Sutra će on ovisiti o tome što će Grci reći na referendumu", rekao je Holland.

Povjerenik EU za ekonomiju Pierre Moscovici poručuje da Grčka treba ostati u eurozoni.

"Sada je pitanje kako uvjeriti grčku vlada da pozove građane da kažu 'da' na referendumu što je odlučujuće za budućnost", istče povjerenik.

Britanski premijer David Cameron smatra da će biti teško da Grčka ostane u eurozoni ako na referendumu Grci kažu 'ne'.

Za BBC je izjavio kako se nada da će dogovori između Atene i EU biti postignuti radi stabilnosti, ali da je ova kriza pokazala i da blok mora biti fleksibilniji.

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras

Zapadni mediji naglašavaju da je Alexis Tsipras sa referendumom na kocku stavio budućnost zemlje, jer je nejasno kakav će biti ishod glasanja.

Tsipras ponavlja da je to način da se odgovori, kako kaže, na ucjene kreditora- EU, Evropske centralne banke i MMF-a koji pokušavaju opstruirati demokratski proces poput referenduma.

U samoj Grčkoj i dalje redovi pred bankotima, međutim, novca ima tek u 40 posto bankomata, bez obzira na ograničenje od 60 eura dnevno.

Od petka uvečer povučeno je oko 1,3 milijarde eura.

Grčka 30. juna mora MMF-uplatiti tranšu od 1,6 milijardi eura. Bez financijske pomoći neće moći izvršiti tu obvezu.

"Ukoliko Grci uistinu napuste mjere štednje i resetiraju ekonomiju kroz uvođenje i devalvaciju nove-stare valute, takav bi scenarij mogao potaknuti skepticizam prema euru i u drugim članicama monetarne unije", upozorava Reuters.

Tečaj eura u ponedjeljak je potonuo za 2 posto.

XS
SM
MD
LG