Dostupni linkovi

Grci protestuju zbog najavljenih ekonomskih mjera


Deminstrant vrišti na policiju za vrijeme protesta u Atini, 15. juna 2011. godine
Deminstrant vrišti na policiju za vrijeme protesta u Atini, 15. juna 2011. godine
Hiljade demonstranata okupiralo je u srijedu Sintagma trg u Atini protestujući protiv najave premijera Georga Papandreua da će usvojiti novi paket ekonomnskih mjera, u skladu sa zahtjevima EU i MMF-a.

Policija je opkolila Parlament i zgradu Vlade kako bi zaštitila to područje na centralnom gradskom trgu.

Luka i kompletan javni prijevoz poremećen je štrajkom javnog sektora. Državne firme se pridružuju protestnoj šetnji, dok bolnice rade samo za hitne slučajeve. Ovo je treći opšti štrajk u Grčkoj u 2011. godini.

"Ja imam 25 godina i ne znam šta me čeka u budućnosti. Jako sam ljuta oko trenutne situacije i ako se mi ne bismo pobunili ko će?" Maritina Efidaki, jedna od učesnica protesta

Glavne svjetske kreditne agencije stavile su Grčku na dno rejting liste zemalja kojima se može povjeriti novac.

Policija osigurava zgradu grčkog Parlamenta u Atini, 15. juni 2011. godine

Ova degradacija je prema grčkim vlastima uništila i njihove napore da si osiguraju finansije.

Da bi dobili sljedeću ratu spasonosnih kredita u Parlamentu, do kraja ovog mjeseca, valja usvojiti novi plan štednje. On podrazumijeva uštede 6 i po milijardi eura, i to kroz poreze i smanjenje javne potrošnje.

Demonstranti okupljeni na Sintagma trgu ogorčeni uzvikuju "kleftes" ili "lopovi". Poruke koje šalju svojim političarima, te generalni štrajk ima za cilj prisiliti zastupnike da ne glasaju za novi plan štednje.

Premijer Papandreu međutim nema namjeru to učiniti. Situaciju u zemlji on uspoređuje s ratom. Kaže kako su napravljene greške, kako su neke bitke izgubljene, borci ranjeni, ali da je on odlučan odnijeti pobjedu.

Narod međutim gubi vjeru u svoje rukovodstvo. Prvi put, u ispitivanju javnog mnjenja, socijalisti zaostaju za opozicionim konzervativcima.

Jedan je zastupnik prebjegao iz Papandreuovog PASOK-a ostavljajući socijaliste sa svega 155 od ukupno 300 glasova u Paralmentu.

„Moraš biti okrutan kao tigar da bi glasao za ove mjere. Ja to nisam“, kaže u pismu kojim najavljuje svoje povlačenje Georg Lianis, bivši ministar sporta.

Osim njega, prema nekim izvorima, još 14 zastupnika PASOK-a su neodlučni hoće li podržati plan štednje ili ne.
XS
SM
MD
LG