Dostupni linkovi

Grci protestuju protiv novih mera štednje



Dragan Štavljanin

Hiljade demonstranata okupilo se ispred grčkog parlamenta, drugog dana generalnog štrajka, u trenutku kad se poslanici pripremaju da glasaju o novim, oštrim i nepopularnim merama štednje neophodnim da bi Atina dobila osam milijardi evra iz međunarodnog spasilačkog paketa zajmova.

Nove mere parlament treba da usvoji tokom večeri, nakon što je u sredu podržao predlog tog zakona u prvom čitanju. To je izazvalo "štrajk nad štrajkovima", najveći prekid rada u poslednje dve godine otkako je izbila ekonomska kriza u Grčkoj.

Jedan sindikat, koji ima podršku komunističke partije, pozvao je deomnstrante da okruže parlament i spreče poslanike da uđu u zgradu i glasaju.

"Ne dolazi u obzir da zaustavimo ovu borbu sve dok vlada ne padne, što je jedan od naših zahteva. Naš drugi zahtev je da se okonča ova monopolistička politika koja je stvorila sve ove probleme i ćorsokak za radnike. Naša je poruka da ćemo se boriti do kraja," kazao je Nikos Papageorgiou, lider sindikata hotelijera.

Međutim, ministar finansija Evangelos Venizelos je rekao da je izbor između “teške situacije i katastrofe."

"Moramo da objasnimo ovim ogorčenim ljudima koji vide da im se život menja, da ovo sa čim se zemlja sada suočava nije najgora faza krize. Bolan je, ali nužan napor kako bi se izbegao najdublji i najdrastičniji nivo krize," rekao je ministar.

Nove mere štednje uključuju smanjenje penzija i plata za 30.000 državnih službenika na skoro polovinu u odnosu na vreme pre krize, kao i suspenziju kolektivnih ugovora o radu. Manje plate za radnike u javnim službama treba da donesu uštedu od oko 300 miliona evra.

Strah od lančane reakcije

Grčka će sredinom idućeg meseca ostati bez novca, ako ne povuče novu tranšu od osam milijardi evra iz paketa zajmova.

Predložene mere nailaze na oštru osudu u javnosti jer stižu nakon više serija "pritezanja kaiša". U Grčkoj inače svaki peti zaposleni, odnosno oko 780.000 ljudi, radi za državu.

U novom izveštaju o Grčkoj Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je da su u poslednjih deset godina u toj zemlji znatno porasli izdaci za plate u javnom sektoru.

OECD je istakla i da je većina državnih službenika uživala u većim platama i kraćem radnom vremenu od zaposlenih u privatnom sektoru.

Kreditori zahtevaju od Grčke nove mere štednje da bi joj odobrili novac iz paketa zajmova od 110 milijardi evra. Taj paket zajmova Grčkoj su odobrile članice zone evra i Međunarodni monetarni fond.

Strahuje se da ako grčka vlada ne bude u stanju da plaća dugove, da će to izazvati lančanu reakciju što bi ugrozilo banke i ostale visoko zadužene članice evrzone.

Ukoliko dobije paket od 8 milijardi evra, Grčkoj će biti ubrzo potrebna dodatna sredstva. No, detalji drugog spasilačkog plana još nisu finalizovani. Banke prihvataju da preuzmu 21 odsto gubitaka, ali je sve jači pritisak da private veće gubitke.

Predsednik Francuske Nikolas Sarkozi otputovao je u sredu veče u Nemačkoj na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima Evropske centralne banke i MMF o dužničkoj krizi.
XS
SM
MD
LG