Dostupni linkovi

EU donirala BiH 43,8 miliona eura za Koridor Vc i projekat u Visokom


Manuela Naessl, Zoran Tegeltija i Johann Sattler na potpisivanju sporazuma u Sarajevu, 22. maj
Manuela Naessl, Zoran Tegeltija i Johann Sattler na potpisivanju sporazuma u Sarajevu, 22. maj

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su 22. maja u Sarajevu tri sporazuma kojim EU daje grant od ukupno 43,8 miliona eura.

Dio ovih bespovratnih sredstva iz fondova EU biće utrošen za finansijsku podršku u nastavku izgradnje dvije nove dionice na Koridoru Vc: Petlja Rudanka – tunel Putnikovo brdo i tunel Putnikovo brdo – petlja Medakovo.

Takođe, novac će biti iskorišten i za finansijsku podršku projektu vodosnabdijevanja u Visokom, gradiću tridesetak kilometara od Sarajeva.

Sporazume su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl.

"Drago mi je da se nakon potpisivanja današnjih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mogu graditi daljnje dionice važne autoceste na Koridoru Vc, te da će se obnoviti sistem vodosnadbijevanja u okolici Visokog kako bi se omogućio pristup čistoj vodi", rekao je specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Dodao je da se doprinos EU u bespovratnim sredstvima za Koridor Vc značajno unaprijedio kroz godine te da sada iznosi 40 posto.

Pored grantova koje obezbjeđuje EU, ovi projekti se sufinansiraju povoljnim kreditima EBRD-a, koja je uz Evropsku investicijsku banku (EIB) strateški partner EU.

"Zajedno sa EU, nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu u završetku izgradnje Koridora Vc. Novi autoput već je poboljšao transportnu povezanost i poslovanje u zemlji i radujemo se budućem napretku u izgradnji", rekla je Naessl.

"Bespovratna sredstva koje donira EU podrška su implementatorima koji su korisnici kredita, a pomažu im kod finansiranja raznih aktivnosti poput nadzora, konsultacijskih usluga, ali i direktno na poslovima izgradnje", pojasnio je ministar Tegeltija nakon potpisivanja sporazuma.

Kilometarska obećanja o autoputu kroz BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Razvoj Koridora Vc je strateški prioritet za BiH i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju. Kamen temeljac za Koridor Vc položen je 2000. godine. Do danas je izgrađeno nešto više od stotinu kilometara.

Za izgradnju Koridora Vc, EU je do sada izdvojila oko 570 miliona eura bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i obnovom zastarjele saobraćajne i komunalne infrastrukture.

XS
SM
MD
LG