Dostupni linkovi

Granična policija BiH izrasla u savremenu policijsku agenciju


Pripadnici Granične policije BiH, Foto: Žana Kovačević
Pripadnici Granične policije BiH, Foto: Žana Kovačević
Šesti juni je dan Granične policije BiH, koja ove godine obilježava 10 godina od osnivanja. Prilika je to da se podsjeti da je ovo prva multietnička policijska agencija na državnom nivou.

Granična policija BiH prva je policijska agencija na državnom nivou u stastavu Ministarstava bezbjednosti BiH i kontroliše 1.600 km državne granice na 89 graničnih prelaza.

Vinko Dumančić, Foto: Žana Kovačević
Formirana kao Državna granična služba na osnovu zakona, koji je prije 10 godina donio visoki predstavnik, bez ljudskih resursa i materijalnih sredstava, danas je, prema riječima direktora Vinka Dumančića, izrasla u savremenu policijsku agenciju, organizovanu po ugledu na evropske granične policije, sa preko 2.000 zaposlenih. Osim sjedišta u Sarajevu, postoji šest regionalnih kancelarija:

„Iz godine u godinu Granična policija je organizacijski sve stabilnija i kompaktnija. Kao dokaz ovoj tvrdnji služi činjenica da smo ispunili sve potrebne uvjete za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Naša je vizija kako će Granična policija postati suvremena, inventivna, sposobna i ciljno orijentirana i profesionalna policijska agencija mjerodavna za obavljanje granične kontrole.“


Iz godine u godinu Granična policija je organizacijski sve stabilnija i kompaktnija. Kao dokaz ovoj tvrdnji služi činjenica da smo ispunili sve potrebne uvjete za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.
Ipak, ni formiranje Granične policije BiH, koja je izrasla iz Državne granične službe, nije teklo bez problema, podsjeća predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić:

„Sjetite se samo rasprava koje smo prije 10 godina vodili, koju dubinu teritorije treba da kontroliše Granična policija daleko od granice, je li to pet, 10 ili 15 km, ali vidite kada se izgradi povjerenje Granične policije i ostalih policijskih agencija, između Granične policije i građana BiH, onda to 10 godina kasnije ni za koga ne predstavlja problem.“


Granična policija doprinijela ispunjavanju uslova za ukidanje viza

Dok se u BiH još uvijek vode rasprave za i protiv jedinstvene policije i kako će ona biti organizovana - na državnom ili entitetskom nivou - Granična policija kontroliše državnu granicu u cijeloj njenoj dužini i, kako ističu, uspješno se bore protiv ilegalne migracije, nelegalne trgovine i organizovanog kriminala. Ipak, i 10 godina nakon osnivanja nedostaje novca i kadrova, a sve je teže opstati u uslovima ekonomske krize.

Rafi Gregorijan, Foto: Midhat Poturović
Značajnu finansijsku podršku, te pomoć u obučavanju zaposlenih u Graničnoj policiji BiH svih ovih godina pružali su veliki broj evropskih zemalja i Sjedinjene Američke Države. Zamjenik viskog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan upozorava da izostaje podrška države:

„Teško je Graničnoj policiji da ispuni i obavi sve svoje zadatatke kada pojedini politički lideri dovode u pitanje legitimnost državnih institucija i nastoje da smanje finansiranje institucija, koje ionako nemaju dovoljno kadrova i resursa - i to za više od 20 posto kako bi povećali potrošnju u entitetima. Država je odgovorna za međunarodno provođenje zakona i komunikacije, što uključuje i pitanja kao što su granični prelazi.“


Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović ističe da je Granična policija BiH prva multietnička policijska agencija na nivou države, koja je značajno doprinijela ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima građanima BiH:

„Skupa sa Ministarstvom sigurnosti kontinuirano radi na usklađivanju propisa i praksi BiH u području granične kontrole sa propisima i praksama EU i šengena. Granična policija značajno je doprinijela ispunjavanju obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.“


Granična policija BiH danas ima uspješnu saradnju sa susjednim i zemljama regiona, ali i brojnim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjima granične bezbjednosti.
XS
SM
MD
LG