Dostupni linkovi

Granice na dan ulaska Hrvatske u EU


Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju važe nova pravila prelaska za građane Bosne i Hercegovine, ali i promet roba, s obzirom da je Hrvatska, ulaskom u Uniju, izašla iz CEFTE. Na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske, prvog dana ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, saobraćaj se odvijao bez zastoja. Reporteri RSE posjetili su granične prelaze Gradiška, Izačić kod Bihaća i Doljani kod Metkovića.

Od prvih sekundi 1. jula dva grada na rijeci Savi Staru Gradišku u Hrvatskoj i Gradišku u Bosni i Hercegovini i zvanično dijeli granica Evropske unije. Granični prelaz u Gradišci dnevno u prosjeku pređe 400 kamiona i 2.500 putničkih automobila.

Međutim, u ponedjeljak na ovom prelazu nije bilo gužvi, jer zbog proslave ulaska u Evropsku uniju, do srijede je u većem dijelu Hrvatske zabranjeno kretanje kamiona. Tada bi se eventualno mogli pojaviti problemi na ovom graničnom prelazu koji je, uz onaj na Bijači, određen za inspekcijske kontrole roba biljnog i životinjskog porijekla pri izvozu roba u EU.

Gradišku su u ponedjeljak posjetili ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, ministar finansija BiH Nikola Špirić i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula. Oni su se sastali sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem i obišli zonu graničnog prijelaza, uključujući i carinski terminal.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić rekao je da je zadovoljan što je u petak otvoren uz Gradišku i drugi granični prelaz za promet roba biljnog i životinjskog porijekla u EU, Bijača.

„Hrvatska je danas u fazi otrežnjenja, a mi velikih očekivanja. Ali ništa se dramatično neće promijeniti u odnosu na stanje u kojem smo se do sada nalazili“, kazao je Hadžić.

Izačić

Na graničnom prelazu Izačić svi koji su prvog dana ulaska Hrvatske u Evropsku uniju željeli preći granicu BiH upoznati su sa novim pravilima.

„Bilo je ovih dana dosta obavještenja u medijima, pisanim i elektronskim“.

RSE: Šta je najveća novina?

„Pa, mora se imati biometrijski pasoš, a ko nema, onda viza na starim pasošima.“

RSE: Da li ste upućeni šta možete prenijeti preko granice?

„Mogu samo trenutni sendviči, voda, sokovi.“

RSE: Vi ste, dakle, spremni.

„Da, spremni smo. Samo sokići i tako to.“
„Samo biometrijski pasoš. To je to.“
„Ah, novina je za mene samo ovo, ulazak sa putovnicom, mislim, ovim našim biometrijskim pasošem. Inače, ništa drugo. Sve je ostalo po starom.“
„Nadam se da će me uputiti sada ti radnici na granici.“


Granica se u ponedjeljak prelazila bez dužih zadržavanja, što nam je potvrdila i Merima Zajkić, šefica smjene na prijelazu Izačić.

„Trenutno se saobraćaj odvija normalnim intenzitetom, znači, nema veće gužve i zastoja. Najveća novina jeste ta da državljani Bosne i Hercegovine u Hrvatsku ne mogu sa ličnom kartom, nego na biometrijski pasoš“, kazala je Zajkić.

Na terminalu za teretna vozila oko 10 časova čekalo je dvadesetak šlepera. Vozači strpljivi, kažu – u pitanju je primjena novog sistema.

„Sat i po, nema više.“

RSE: Da li je to uobičajeno čekanje za Vas?

„Nije baš ovoliko, ali se čeka. Većinom se čeka. Dva puta sedmično prelazim tamo-amo. Sad će biti lakše. Imamo ovdje jednu granicu i gotovo – više nema granica dok se ne budemo vraćali opet ovdje.“

Na hrvatskoj strani granice uobičajena kontrola putnika. Dojmovi Hrvata nakon ulaska njihove domovine u Evropsku uniju nisu ohrabrujući, jer neki su se već prvog dana uputili u Bihać, u šoping.

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, granični prelaz Izačić od ponedjeljka je mali BIP, dakle, nema prometa proizvoda animalnog porijekla. Refleksije ove činjenice tek će se pokazati.

Doljani

U prijepodnevnim satima nije bilo gužve ni na graničnom prelazu u Doljanima kod Metkovića. Nije bilo nervoze među vozačima i putnicima. Evo šta su nam neki od njih rekli, otprilike na pola puta između kraja kolone i granice.

RSE: Koliko već čekate na prelaz granice?

„Oko deset minuta.“

Negdje pred samom granicom neki od vozača i putnika su nam o dužini čekanja na prolazak rekli:

„Deset minuta. Kratko, nije uopšte dugo.“
„Jedno petnaest minuta. Ne duže. Zasad.“


Čini se da se na ulaz u BiH iz Hrvatske čeka još kraće. Jedan motociklista koji je tek ušao u Bosnu i Hercegovinu rekao nam je:

„Sa motorom je lakše. Nimalo nisam čekao. Samo sam prošao naprijed, ali nema redova.“

U Graničnoj policiji BiH saznajemo da se na prelaz u Hrvatsku na najfrekventnijem mjestu, u Doljanima, čeka najviše dvadeset minuta.

„Ovim putem apeliramo na građane da namjeravani prelazak granice prema moru ili kontra pravcu, osim na međunarodnom graničnom prijelazu Doljani, mogu prelaziti na graničnim prijelazima Crveni Grm, Orahovlje, Zvirići i Bijača, i time izbjegnu duža zadržavanja na graničnom prijelazu“, kaže Jasminka Mujić, iz kabineta direktora Granične policije BiH.

Savjet za sve moguće putnike ka moru imaju i u Bosanskohercegovačkom auto-moto klubu (BIHAMK).

„Prema posljednjim informacijama koje imam direktno sa graničnog prelaza Doljani trenutno se na izlazu iz Bosne i Hercegovine čeka oko pola sata. Na ulazu su zadržavanja kraća, pet do deset minuta. Vozače napominjemo da od 1. jula više ne mogu koristiti granični prelaz Gabela Polje, ali je u funkciji granični prelaz Bijača“, navela je Bisera Hašimbegović iz Informativnog centra BIHAMK-a.
XS
SM
MD
LG