Dostupni linkovi

Grantiranja i žestoki sukobi u nekoliko sirijskih gradova


Sukobi u Aleppu, septembar 2012.
Sukobi u Aleppu, septembar 2012.
U subotu su nastavljena bombardiranja i sukobi između vladinih snaga i pobunjenika u nekoliko sirijskih gradova, gdje je najmanje 12 mrtvih, prema saopćenju jedne nevladine organizacije.

Sukobi su nastavljeni dan nakon velikih borbi bez presedana u Alepu, na sjeveru zemlje.

"Ubijena je jedna beba, a njen brat i majka su ranjeni u toku noći u granatiranju mjesta Maskana" u pokrajini Alep, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Žestoke borbe su vođene i u Salahedinu nakon napada koji su pokrenuli pobunjenici na vojni centar u četvrti jugozapadno od Alepa.

Opservatorij je saopćio da su u poznatim trgovkama u središtu Alepa gorjela drvena vrata.

U pokrajini Damask vladine snage su bombardirale Dumu na sjeveroistoku zemlje, Sajide Zainab na jugoistoku i Muadamijet el-Šam na jugu, povrijeđeno je nekoliko osoba, dok je bombardiranja bilo i u glavnom gradu, u četvrti Tadamun na jugu, koja su praćena pretresima kuća.

Prethodnog dana vladine snage su pokrenule napad na pobunjeničke četvrti Barze, Kabun i Džobar, saopćio je Opservatorij.

U pokrajini Dera vladine snage su bombardirale nekoliko mjesta, a borbe su vođene s pobunjenicima u blizini El-Garija el-Šarkija i vojnih punktova Bosra el-Šam.

U borbama je poginulo najmanje šest vojnika, prema saopćenju ove nevladine organizacije, a na osnovu podataka koje su dali široka mreža aktivista i ljekara.

Zatim, četiri civila, od kojih jedna žena i njena kćerka, poginula su u bombardiranju na grad Muhsen u zoru, u regiji Deir Ezora, naveo je Opservatorij.

Bombardirane su pokrajine Homs i Hama, gdje je poginula jedna djevojčica, kao i Idleb.

Najmanje 120 ljudi je poginulo u petak u ovoj zemlji, od kojih je 71 civil, 18 pobunjenika i 31 vojnik, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG