Dostupni linkovi

Granate sa strelišta padaju u dvorišta


Projektili u dvorištima
Projektili u dvorištima

Meštani naselja Ilina Voda kod Kragujevca pronašli su u svojim dvorištima i voćnjacima tokom proteklih nekoliko dana pet projektila kalibra 30 milimetara za podcevni bacač granata.

U ovom kragujevačkom naselju nalazi se strelište koje koristi fabrika namenske proizvodnje “Zastava oružje” za testiranje svojih proizvoda, pa se na njemu svakodnevno puca, a slični incidenti događali su se i ranije.

Meštani kragujevačkog naselja Ilina Voda žive u stalnom strahu od neeksplodiranih projektila i rafalne paljbe koja dolazi sa obližnjeg strelišta fabrike “Zastava oružje”, koje se nalazi na svega stotinka metara od njihovih kuća.

Radomir Šapić, kaže za Radio Slobodna Evropa da je u svom voćnjaku, nakon otapanja snega pronašao četiri projektila, a njegovom komšiji Milošu Vasiću jedan projektil je pao na samo nekoliko metara od kuće.

“Ja sam pronašao četiri projektila i moj komšija pronašao je jedan koji mu je pao na nekoliko metara od kuće. To je veoma rizično, jer se nikada ne zna kada će i ko da naiđe i da li će deca koja prolaze tuda da beru voće, mogu da pronađu projektil, uzmu u ruke, udare u kamen, on će eksplodirai i biće katastrofa”, kaže Šapić.

Meštani traže projektile
Meštani traže projektile

Njegov komšija Zoran Mišović, ističe da je pronalaženje neeksplodirane municije u gusto naseljenom delu grada izazvalo pravu paniku, tim pre što je razorna moć projektila podcevnih bacača veoma velika.

“Narod je u velikom strahu. Niko ne sme da izvede decu iz kuće na ulicu, jer ti projektili padaju u naša dvorišta i mogu nekoga da ubiju. Plus što imaju veliku razornu moć i uništavaju sveoko sebe u prečniku od 9,5 metara”, kaže Mišović.

Naš sagovornik kaže da ovo nije prvi incident koji se dogodio u ovom naselju i da je sličnih slučajeva bilo i ranijih godina.

“Ovako nešto nam se ne dešava prvfi put. Desilo se i pre dve-tri godine kada su meci iz puškomitraljeza izrešetali celu kuću, a projektili uletali u dnevni boravak i u kuhinju”, kaže Mišović.

Slađan Rakić, odbornik iz IlineVode u Skupštini grada Kragujevca ističe da projektili koji se ispaljuju na strelištu imaju veliki domet zbog čega postoji stalna opasnost po stanovništvo u celom naselju.

“Video sam na internetu da je domet tih projektila 400 metara, a kuće se nalaze na manje od 200 metara od strelišta fabrike ’Zastava oružje’. Sasma činjenica da je ubitačni radijus dejstva tih projektila 9,5 metara, koji se pronalaze na samo nekoliko metara od kuće, pokazuje kolika opasnost preti od njih. Na tom prostoru se deca zimi sankaju i igraju, komšije rade u voćnjacima, kose travu…Pukom srećom je do sada izbegnuta tragedija”, objašnjava Rakić.

Policija
Policija

On za naš program kaže da su stanovnici navikli na svakodnevnu paljbu i zaglušujuću buku koja skoro svakodnevno dopire prilikom isprobavanja vatrenog oružja, ali da je padanje projektila u njihova dvorišta znatno opasnija od pucnjave koju trpe godinama.

“Mi smo u Ilinoj Vodi već pomalo navikli na zaglušujuću buku koju proizvodi pucnjava, na sto metara od naših kuća, ali kad neko dođe sa strane u strahu pita ‘Šta se dešava’, kao da je ratno stanje”, kaže Rakić.

U međuvremenu, pronađeni projektili su preuzeti i odnešeni u kamenolom u selu Gornje Komarice, gde su bezbedno uništeni, ali je strah u Ilinoj Vodi ostao.

XS
SM
MD
LG