Dostupni linkovi

Grammy: Trijumf Adele, počast za Whitney, Amy i Ettu



VIDEO: Adele pjeva "Rolling in the Deep" na dodjeli Grammy nagrada

RSE

Engleska soul i pop pjevačica Adele apsolutni je pobjednik dodjele nagrada "Grammy" koja je održana u nedelju uveče u Los Anđelesu, sa osvojenih šest Grammy nagrada za sve kategorije u kojima je nominovana.

Adele je dobila Grammy za svaku nominaciju, među kojima su spot godine, pjesma godine, album godine, kao i najbolji kratki muzički video.

Prilikom preuzimanja nagrade za najbolje solo izvođenje njene pjesme "Someone Like You" ona je istakla da za svoje vokalne sposobnosti treba da zahvali svojim ljekarima koji su joj operacijom grla pomogli da vrati glas.

Adelin nastup na ceremoniji prvi je uživo nastup od prošlogodišnje operacije grla.

Ovogodišnja dodjela nagrade Grammy obilježena i tugom za iznenada preminulom pjevačkom divom Whitney Houston koje su se prisjetili mnogi glazbenici u svojim govorima i izvedbama.

Glumica i pjevačica Jennifer Hudson otpjevala je hit Withney Houston “I Will Always Love You” kako bi odala počast preminuloj pjevačici. Gost na ovogodišnjoj dodjeli Cool J pozvao je na molitvu za njenu obitelj, prijatelje i obožavatelje.

“Nema drugog načina kada je ovo u pitanju. Imamo smrtni slučaj u našoj porodici. I zbog toga, za mene je jedino kako osjećam ispravnim da počnem ovu veče je molitvom, molitvom za ženu koju smo voljeli, za našu palu sestru Whitney Houston”, kazao je on.

VIDEO: Jennifer Hudson - Tribute to Whitney


Drugi veliki pobjednici su rockeri Foo Fighters koji su osvojili pet Grammy-a uključujući i nagradu za najbolju rock izvedbu za svoj hit Walk.

Nagrade Grammy su dodijeljene u više od 75 kategorija i mnogi dobitnici prisjetili su se Whitney Houston. Tako je i pjevačica Melanie Fiona, koja je dobitnica nagrade sa Cee Lo Greenom za tradicionalnu R&B izvedbu za “Fool For You”, rekla da ju je inspirirala upravo Whitney Houston.

Dobitnici nagrade Jay-Z i Kanye West za najbolju rap izvedbu sa pjesmom "Otis" sa albuma “Watch the Throne” nisu se pojavili kako bi preuzeli nagradu. Chris Brown je osvojio Grammy za najbolji R&B album F.A.M.E., a Lady Antebellum odnijela je kući nagradu za najbolji country album sa Own the Night.

Alicia Keys i Bonnie Raitt u duetu su otpjevale "A Sunday Kind of Love" Ette James, koja je također preminula početkom 2012. večer Graamy nagrada bila je posvećena još jednoj pjevačici koja je preminula prošle godine. Mitch i Janis Winehouse, roditelji pjevačice Amy Winehouse, primili su posthumno nagradu za najbolji duo ili grupnu izvedbu koju je Amy otpjevala zajedno s Tonijem Bennettom, Body and Soul.

“Slava Whitney Houston. Slava Amy Winehouse i slava Etti James. Ondje gore sada je odličan ženski band”, čulo se tom prilikom.

Nagrada Grammy ustanovljena je 1959. godine, a svečanost dodjele jedan je od najgledanijih svjetskih televizijskih događaja.

Dva dana ranije, 10. veljače, Paulu McCartneyju je uručena nagrada za osobu godine MusiCares Person of the Year.
XS
SM
MD
LG