Dostupni linkovi

Prekinuta sjednica, Sarajevo i dalje bez novog gradonačelnika


Na sjednici Gradskog vijeća je trebao biti izabran novi gradonačelnik Sarajeva (24. mart 2021.)
Na sjednici Gradskog vijeća je trebao biti izabran novi gradonačelnik Sarajeva (24. mart 2021.)

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Sarajeva prekinuta je 24. marta jer nije bilo kvoruma. Na sjednici je trebao biti izabran novi gradonačelnik Sarajeva.

Nije najavljen novi termin održavanja sjednice Gradskog vijeća. Za 25. mart je zakazan kolegij koji će utvrditi kada će biti nastavljena konstitutivna sjednica.

"Čini mi se da je ovo pokušaj pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva i čini mi se da on ide od aktualnog gradonačelnika (Abdulah Skaka, koji je iz Stranke demokratske akcije - SDA, op. a.)", rekao je nakon prekinute sjednice novinarima vijećnik Naše stranke Nihad Uk.

Uk je još rekao kako Statut Grada Sarajeva predviđa da ukoliko u prvom krugu glasanja niti jedan od kandidata ne dobije 15 i više glasova, da se odmah ide u drugi krug glasanja, te da su pojedini vijećnici zloupotrijebili statutarnu mogućnost i izašli sa sjednice kako bi se sjednica prekinula bez nekog stvarnog razloga.

"Oni su to zloupotrijebili i ostavili su 24 sata ili 48 mogućnosti da se neki vijećnici kupe. Konstantno se zovu vijećnici četvorke ovih 17-18 ruku koji su potpisali da će glasati za gospodina Bogićevića", kaže Uk.

Nakon prvog kruga tajnog glasanja Komisija za izbor je konstatirala da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, kaže Igor Gavrić aktualni predsjedavajući Gradskog vijeća.

"Kada bi se priznali glasovi gospodina Ademovića on bi imao 14, a gospodin Srdić 11 glasova", kaže Gavrić.

Jedini kandidat za gradonačelnika Sarajeva je Bogić Bogićević na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Naša stranka za zamjenicu gradonačelnika predložila Anju Margetić, sportiskinju i reprezentativku BiH u plivanju.

Bogić Bogićević je prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, ali nije prisustvovao konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća.

Na sjednici nije izabran ni predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, jer nije bilo kvoruma.

Za drugog zamjenika gradonačelnika, stranka Narod i pravda predložili su Harisa Bašića.

Saopštenje nakon otkazivanja sjednice

Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka su u saopštenju naveli da su "aktualni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu na tajnom glasanju na čelo Gradskog vijeća pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva".

"Isti taj Srđan Srdić u proteklom mandatu je zaposlen u JP Sarajevo, a njegova supruga u Općinu Novo Sarajevo", navodi se.

Ove tri stranke su istakle da će 24. marta u Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijeti krivične prijave sa materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine uticaja prema vijećnicima.

"Danas su vijećnici iz Starog Grada (Seid Škaljić, Vedran Dodik, Jasmin Skorupan, Srđan Simonović) i Novog Grada (Drago Jurić, Enisa Spahić, Bajro Biber) srušili kvorum, izlazeći sa sjednice jer je opća većina bila na našoj strani. Podsjećamo da je Statutom Grada Sarajeva propisano da iz svake općine mora biti prisutno pet vijećnika i prethodno spomenuti vijećnici zloupotrebljavaju ovaj institut po nalogu Skake i Hadžibajrića", navodi se u saopštenju.

Nakon što su novoizabrani gradski vijećnici u Sarajevu položili zakletvu i preuzeli mandate održano je tajno glasanje za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Ipak, nakon sumnji u regularnost određenog broja listića određena je pauza radi usaglašavanja, a sjednica je u konačnici prekinuta.

Konstituisano Gradsko vijeće Sarajeva

Prije prekidanja sjednice, dvadeset i osam gradskih vijećnika, kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat, preuzeli su dužnost gradskih vijećnika potpisivanjem svečane izjave.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020. godine, a u ova četiri mjeseca Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika.

Prema dogovoru koalicionih partnera za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao bi biti imenovan Jasmin Ademović (Narod i pravda), a zamjenici Dragan Stevanović (SDP) i Mirela Džahverović (Naša stranka).

Gradsko vijeće Sarajeva ima 28 vijećnika. Svaka od četiri sarajevske opštine koje čine Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, delegira sedam vijećnika u Gradsko vijeće.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Bogić Bogićević je dugogodišnji bh. političar, antifašista, borac za ljudska prava, borac za mir i bivši član Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kojeg su građani Bosne i Hercegovine izabrali za tu funkciju na prvim demokratskim izborima 1990. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG