Dostupni linkovi

Zašto su električni skuteri rizični u gradu?


Berlin, avgust 2019.
Berlin, avgust 2019.

Električni skuteri su postali popularno sredstvo prevoza širom gradova u svijetu, dijelom zbog njihovog malog učinka na okoliš. Rentiranje skutera operativno je u više od 100 gradova na svijetu. Međutim, nedavni incident u Parizu, gdje je zbog udara vozača skutera smrtno nastradala jedna prolaznica, doveo je do mogućnosti njihovog ukidanja. Koliko su rizični električni skuteri u gradu? Zašto?

E-skuteri su sada legalni u sve većem broju zemalja, iako postoje različita pravila gdje se mogu voziti. Negdje je vozačima e-skutera dozvoljeno da voze pješačkom zonom, negdje cestama, a negdje biciklističkim stazama. Ali novi konsenzus je da električne skutere treba tretirati kao bicikle.

Incident u Parizu

U Parizu postoji oko 20 hiljada električnih skutera za iznajmljivanje koji mogu postići brzinu od 30 do 50 kilomentara na sat.

Nakon incitenta sa smrtnim slučajem prolaznice grad Pariz je naveo da postoji mogućnost zabrane električnih skutera, osim ako se ne riješi pitanje sigurnosnosne prijetnje koju predstavljaju.

Privatnim kompanijama koje iznajmljuju skutere u francuskoj prestonici rečeno je da ograniče brzinu vozila i da ne obezbjeđuju mjesta za parkiranje na pločnicima, piše BBC.

Šta se desilo u Parizu? Početkom mjeseca juna 31-godišnju prolaznicu je udarila osoba koja je vozila skuter dok je šetala po gradu. Ona je podlegla povredama koje je zadobila prilikom udarca i pada. Policija je zbog njene smrti protiv osumnjičene osobe koja je vozila električni skuter podigla optužnicu za ubistvo s predumišljajem.

Naime, Italijanku, identifikovana u medijima imenom Miriam, u ponedeljak 14. juna, udario je električni skuter dok je šetala pješačkim zonom u blizini rijeke Sene u ranim jutarnjim satima. Pala je i udarila glavom o pločnik, doživjevši srčani udar.

Riječna policija koja patrolira rijekom Senom pružila joj je hitnu medicinsku pomoć i uspjeli su pokrenuti rad srca nakon 30 minuta. Još u nesvijesti, odvedena u bolnicu, gdje je dva dana kasnije ostala u stanju kome do smrti.

U trenutku udarca koji je pretrpjela dvije osobe su se vozile na skuteru, od kojih je jedna - mlada ženska osoba, medicinska sestra - optužena za teško ubistvo nakon bijega s lica mjesta, rekla je pariška policija.

Zamjenik gradonačelnika Pariza David Belliard rekao je krajem juna da ugovori za iznajmljivače e-skutera neće biti obnovljeni sljedeće godine ukoliko ne dođe do "značajnog poboljšanja situacije i ako skuteri pronađu svoje mjesto u javnom prostoru bez izazivanja smetnji ili dodatne opasnosti", prenosi agencija France Presse (AFP).

Belliard je rekao operaterima e-skutera da ograniče brzinu na najviše 10 kilometara na sat kako bi se kreirale "spore zone" u kojima je često veliki broj pješaka.

Francuske vlasti su 2019. godine uvele nova pravila, nakon na stotine incidenata, među kojima je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva. Vozači sada moraju biti stariji od 12 godina, dozvoljeno je da na e-skuteru bude samo jedna osoba a ne smiju se voziti na pločnicima gdje hodaju pješaci.

Uskoro zakonska pravila za vožnju električnih trotineta u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Za i protiv električnih skutera?

U najmanje 20 država od Čilea do Južne Koreje i Novog Zelanda moguće je iznajmiti električni skuter za vožnju po gradu. Istraživanje na koje se poziva BBC, u tekstu od prije godinu dana, navodi da će do 2024. godine više od četiri miliona e-skutera biti na raspolaganju za iznajmljivanje širom svijeta – što je ogroman porast s obzirom da ih je 2019. bilo 774 hiljade.

O njihovim prednostima najviše se govori u smislu zaštite okoliša – ‘zelene alternative’ za prelaženja kraćih rastojanja u gradu. Iznajmljivanje e-skutera zamjenjuje pješačenje, vožnju biciklom ili javnim prevozom.

Ali sa porastom upotrebe e-skutera povećao se i broj incidenata, od kojih su neki, kao nedavni slučaj u Parizu, imali fatalne posljedice.

Na pločnicima e-skuteri predstavljaju opasnost za pješake i korisnike invalidskih kolica, a posebno za slijepa i slabovidna lica.

Ali, upotreba skutera na cestama bez dovoljne infrastrukture, poput biciklističkih staza, takođe je rizična, posebno zbog nedostatka propisa. Čak i kada se ne koriste, e-skuteri mogu biti opasni: većina usluga iznajmljivanja nema strogo određena mjesta za parkiranje, što rezultira ostavljanjem skutera na pješačke staze, stvarajući prepreke za pješake.

E-skuteri uzrokuju tri glavne vrste problema, piše magazin The Conversation. Najočiglednije je to da ljude ljuti neodgovorna upotreba skutera. Prebrza i nepromišljena vožnja, ponekad u alkoholiziranom stanju ili vožnja trotoarima ili cestama jako nerviraju druge korisnike puteva.

Drugo je povezano s pitanjima sigurnosti vozača e-skutera i ostalih korisnika prevoza.

Dok je još jedan glavni razlog negativnog stava prema e-skuterima i uznemirenosti zbog njihove prisutnosti u gradovima nered i vandalizam. Način na koji funkcionišu šeme iznajmljivanja e-skutera doveo je do toga. Naime, umjesto da imaju određena mjesta za parkiranje i iznajmljivanje, skuteri se mogu pronaći razbacani po gradu. Aplikacija prikazuje korisnicima gdje su najbliži skuteri, koji se mogu aktivirati na internetu, koristiti i onda ostaviti bilo gdje.

Električni trotinet izvan zakona u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Regulacija vožnje e-skuterom

Gradovi takođe imaju problem kada nacionalno zakonodavstvo spriječava značajne inicijative lokalnih politika. Na primjer, španski gradovi borili su se s tim, jer su gradska vijeća htjela da ograniče upotrebu e-skutera na svojim velikim pješačkim zonama ili dopustiti njihovu upotrebu samo pri manjim brzinama, ali prepreka su im bili nacionalni zakoni na nivou cijele države, piše The Conversation.

Bez obzira da li stanovnici gradova vole ili odbacuju vožnju e-skuterima, sigurno je da se način na koji funkcioniše saobraćaj u gradovima mora promijeniti zbog prenatrpanosti i zagađenosti, previše nesreća i previše saobraćajne buke. Električni skuteri, pored vožnje biciklom ili pješačenja, jedan su od načina ‘zelenih inicijativa’ za život u gradovima, ali pitanje regulative nije dovedeno do kraja.

Neka od predloženih regulativnih rješenja su da se upotreba električnih skutera ograniči na infrastrukturu predviđenu za bicikle, ograničiti brzinu na 25 kilometara na sat kao i uvesti označena i obavezna mjesta za parkiranje na svakih 200 metara gdje bi se električni skuteri mogli napuniti strujom potrebnom za njihovo pokretanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG