Dostupni linkovi

Gradonačelnik Podgorice ignoriše i Vrhovni sud


Miomir Mugoša, fotografija iz arhive
Miomir Mugoša, fotografija iz arhive
Nakon dugotrajne konfrontacije sa Upravnim sudom, gradonačelnik Podgorice je sada "zabio prst u oko" i Vrhovnom sudu.

Glavna kontroverza u vezi 15 hiljada kvadratnih metara gradskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom je odluka gradonačelnika Miomira Mugoše da umjesto za 13 i po miliona, tu parcelu proda za svega dva i po miliona eura i to čovjeku za koga kritičari Mugošinih postupaka tvrde da je gradonačelnikov blizak prijatelj i saradnik.

Cio slučaj je dobio sudski epilog, a konačnu riječ je imao Vrhovni sud koji je naložio da se transakcija poništi, odnosno, da grad vrati dva i po miliona eura koje je preduzeće Carine Čeda Popovića uplatilo, a da se gradu vrati zemljište.

Prema medijskim informacijama gradonačelnik Mugoša je, uprkos presudi, ostao uporan u namjeri da preduzeću Carine omogući da se dokopa vrijednog placa, pa novembra prošle godine sa tom firmom, navodno, sklapa "Sporazum o rješavanju međusobnih odnosa", kojim sporno zemljište ponovo prelazi u vlasništvo Carina.

Iz gradonačelnikovog kabineta u srijedu nije bilo moguće dobiti ni potvrdu ni demanti, ali je dnevnik Vijesti, uz ova saznanja, objavio i fotografiju dokumenta pa je sasvim izvjesno da je informacija o predaji zemljišta, uprkos presudi Vrhovnog suda i bez ikakve konsultacije sa gradskim parlamentom, autentična.

Vrhovni sud Crne Gore, foto iz arhive
Vrhovni sud Crne Gore, foto iz arhive
Gradski odbornici iz opozicionih partija negoduju zbog ponašanja gradonačelnika Mugoše.

"Ako su medijski navodi tačni, gradonačelnik Miomir Mugoša i direktor preduzeća Carine Čedo Popović su zaključili štetan sporazum po građane kojim je suspendovana presuda Vrhovnog suda", rekao je za naš program odbornik Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić.

"Veliki broj prijava smo procesuirali i tokom prethodnog mandata odbornika SNP-a i svakako pozivali nadležne državne organe, mnogo puta državno Tužilaštvo, da reaguju za razne druge slučajeve a prevashodno za Carine i to je nešto na šta je SNP ukazivala od samog početka. Pozivali smo državno Tužilaštvo da ispita jer imate u Podgorici situaciju da je marginalizovana Skupština glavnog grada i da jedan čovjek, a to je gradonačelnik Podgorice radi stvari na način kako su građani Podgorice mogli da vide u prethodnom periodu a svakako daleko od interesa i daleko od očiju građana Podgorice", kaže Bečić.

Dilovi i 'visoka motivacija'

Afera je počela 2007., tenderom na kom su pobijedile "Carine", pa pošto su mjesec dana kasnije "odustale", a potom se sa gradonačelnikom "dogovorile" o kupovini za 11 miliona eura manju svotu, a zahvaljujući nevladinoj organizaciji MANS javnost sve saznala - nije bilo druge nego da stvar završi na sudu.

Vrhovni sud je na slučaj stavio tačku krajem 2010. da bi nakon, skoro jednogodišnjeg mirovanja, gradonačelnik Miomir Mugoša napravio novi "sporazum", po kom zemljište ipak odlazi u vlasništvo firme "Carine".

"Pretpostavljam da ima mnogo dilova sa raznim privrednicima, da ima on svoje favorite među preduzetnicima", kaže Branka Bošnjak.


Odbornik opozicionog Pokreta za promjene Branka Bošnjak kaže da ovaj slučaj predstavlja klasičan primjer korupcije, ali i samovolje gradonačelnika glavnog grada.

"Pretpostavljam da ima mnogo dilova sa raznim privrednicima, da ima on svoje favorite među našim preduzetnicima i uspješnim u Podgorici. Tako da vjerovatno tu postoji jedna doza inata prema državnim ijnstitucijama. On se često inati i vidjeli ste kako se inatio i u vezi sa Upravnim sudom. No, ima i ovoga da vjerovatno neko od tih privrednika zna nešto više ili može da kaže nešto što bi moglo da kompromituje gradonačelnika u tom smislu tako da je on nekada prinuđen da povuče neke poteze da bi jednostavno zataškao šta je sve radio", navodi Branka Bošnjak.

Odbornik Nove srpske demokratije Radoš Zečević smatra da se radi o korupcionaškom poslu za koji se može reći da je, "s obzirom na rizik - Mugoša bio visoko motivisan".

"Iskreno mislim, i to je samo moje lično mišljenje, da je tu u stvari neka druga priča, da su neki drugi lični interesi u pitanju i da je on u kombinaciji što se tiče samih vlasničkih prava u samoj firmi Carine. To je jedan poseban vid korupcije i zloupotreba ovlašćenja koje ima kao gradonačelnik. Gradonačelnik je odgovoran za izvršenje budžeta i tačno je da on u statutu ima neka ovlašćenja, odnosno ima vrlo jaka ovlašćenja da raspolaže imovinom Glavnog grada ali svakako na bazi odluka skupštine. Prosto je očigledno da je ovim postupkom pokazao da su i pored velikog rizika veliki i motivi da uradi ono što je uradio", zaključuje Radoš Zečević.
XS
SM
MD
LG