Dostupni linkovi

Gradonačelnik Užica smanjio sebi platu: Demagogija ili početak reformi


Tihomir Petković
Tihomir Petković

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, jednomesečnim umanjenjem plata kaznio je sebe, svog zamenika, nekoliko funkcionera gradske uprave i direktore pet javnih preduzeća zbog propusta napravljenih u predloženim i neusvojenim programima i planovima poslovanja tih pet javnih preduzeća. Uglavnom se radi o neusklađenosti programa preduzeća sa donetim uredbama Vlade Srbije za ovu godinu. “Mi smo doživeli političku blamažu pred opozicijom, nismo kvalitetno radili i jedanaest ljudi će imati smanjenu platu”, kaže Petković, naglašavajući da je sebi kao najodgovornijem, najviše smanjio platu, a da to nije nikakva demagogija:

“Svima njima sam smanjio platu za 10 odsto, a meni za 20 odsto, i time sam hteo da pokažem, ne u cilju demagogije, niti populizma, ili još manje mazohizma, da ukoliko sam spreman ja da platim cenu koja nije mala, onda oni ubuduće mogu očekivati da cena za velike greške neće biti smanjivanje plata, već će to praktično biti smene”, kaže Petković.

Politički činioci u Užicu različito su dočekali ovu odluku gradonačelnika. Ivan Filipović, šef odborničke grupe Demokratske stranke kaže da su oni kao opozicija prvi ukazali na određene greške u programima javnih preduzeća, koji su bili na dnevnom redu zasedanja gradskog parlamenta, a to što je uradio gradonačelnik Petković sa smanjenjem plate je čist populizam, prava demagogija, kazne su morale biti veće:

“Pre svega mislim da je ovo populistički, jer ako gradonačelnik sebe kazni sa 20 posto, a članu Gradskog veća zaduženog za javna preduzeća kome je to osnovni posao, kazni umanjenjem plate za 10 posto, zar to nije demagogija. Mislim da je to ustvari čuvanje mira u sopstvenoj stranci, čuvanje mira u koaliciji. Mislim da je trebao biti smenjen član gradskog veća zadužen za javna preduzeća, a ostale je trebalo novčano kazniti i to mnogo više.”

Predsednik užičkih socijalista, Neđo Jovanović, narodni poslanik, Petkovićevu odluku posmatra kao početak reformi u javnim preduzećima u Užicu:

“U svakom slučaju to bih nazvao uvođenjem reda. Ono što je najvažnije jeste trasiranje jednog puta koji podrazumeva veći stepen ozbiljnosti u radu, a samim tim i odgovornost za ono što se radi.”

Tihomir Petković kao visoki funkcioner užičkog SNS-a na mesto gradonačelnika Užica imenovan je pre pet meseci, kada je centrala SNS smenila Sašu Milošević, dotadašnjeg prvog čoveka Užica. Pre nego što će ući u SNS, krajem 2013, Petković je bio dugogodišnji predsednik užičkog odbora DSS. Užičku vlast čine SNS, SPS, DSS i SDPS.

XS
SM
MD
LG