Dostupni linkovi

Gradonačelnik Čačka u Njujorku: Jeremić sprema odstupnicu


Vuk Jeremić
Na poziv predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića u Njujorku će krajem avgusta boraviti gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić i član gradskog veća Ostoja Mijailović. Kako se navodi, oni bi u SAD trebalo da razgovaraju sa poslovodstvom kompanija "Boing" i "Daglas" o nastavku saradnje sa čačanskom Fabrikom reznog alata, a imaće i sastanke o izgradnji fabrike koja bi trebalo da se bavi preradom voća i povrća.

Međutim, čačanska čaršija bruji o tome da je pravi razlog odlaska rođenog brata Velimira Ilića preko okeana zapravo stvaranje i definisanje političkog Vuka Jeremića i Velimira Ilića i pripremanje terena za Jeremićev povratak u politički život Srbije.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da je od Vuka Jeremića dobio pozivno pismo kako bi 29. avgusta održali sastanak sa predstavnicima američkih kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u čačanske fabrike i poljoprivredne pogone. On naglašava da je Jeremić još odavno izrazio želju da pomogne gradu, jer mu je otac poreklom Čačanin.

"Vuk nam je obećao da želi, pošto je Čačanin, da pomogne Čačku. Imajući u vidu da mu mandat ističe u oktobru, hoće da iskoristi svoju funkciju kako bi nam pomogao", kaže on.
Vojislav Ilić
Vojislav Ilić

U pismu koje je Vuk Jeremić uputio američkoj ambasadi u Beogradu radi izdavanja vize za čačanske čelnike, navodi se da će Ilić i Mijailović biti gosti u njegovom stanu u Njujorku. U dopisu se potvrđuje da će on kao domaćin snositi sve troškove tokom njihovog boravka u Njujorku, uključujući i medicinske. Ovako intoniran poziv gradonačelnikove koalicione partnere iz SNS naterao je da se zapitaju da li se ovde radi službenom putovanju radi uspostavljanja privrednih veza sa američkim partnerima ili o privatnoj poseti Vuku Jeremiću.

Gradski većnik iz koalicije SNS-Pokret socijalista Bratislav Jugović pita se zašto članovima gradskog veća nisu dostavljeni plan posete i teme razgovora sa predstavnicima kompanija iz Amerike.

"Ne želim da verujem da je u pitanju samo privatna poseta. Želim da verujem da će se iz toga stvoriti nešto što je u privrednom smislu dobro za grad Čačak. Međutim, da je mene ‘predsednik sveta’ pozvao u posetu, ja bih iznašao način kako da odem tamo i možda se ne bih koristio parama građana Čačka", navodi Jugović.

Na pitanje koliko će ova poseta koštati, Vojisav Ilić odgovara:

"Ne znam koliko će da košta. Videćete, u pismu piše da nam je obezbeđen smeštaj, svi troškovi, sve što bude potrebno od strane gospodina Jeremića. Ne znam koliko košta karta, videćemo. Mislim da put neće puno koštati, imajući u vidu značaj te posete. Mislim da smo jedina lokalna samouprava iz Srbije koja je pozvana da bude gost kod predsednika Generalne skupštine UN."

Teatralnost i samokontrola

Jugović sumnja i da je visoka čačanska delegacija dovoljno kompetentna da pregovara sa predstavnicima privrednih giganata poput Boinga i Daglasa.

"Voleo bih da grešim, ali mislim da nisu kompetentni, budući da se radi o dva mehaničara, od kojih je jedan u međuvremenu magistrirao", ističe on.

Međutim, imajući u vidu da je Vojislav Ilić rođeni brat lidera Nove Srbije Velimira Ilića, a Mijailović jedan od značajnihih članova i finansijera stranke, iznenadno putovanje preko okeana pokrenulo je u političkoj čaršiji spekulacije da se u ovom slučaju zapravo radi o pripremi terena za povratak Vuka Jeremića u politički život Srbije nakon isključenja iz DS.

Nezvanično se može čuti da bi Ilić i Jeremić mogli da osnuju novu stranku koja bi koristila infrastrukturu NS ili da Jeremić preuzme rukovođenje dosadašnjom Ilićevom partijom. Novinar Danasa Dragoljub Draža Petrović kaže da ga savez Vuka Jeremića i Velimira Ilića ne bi iznenadio i dodaje da izaslanici iz Čačka računaju na, kako ističe, crtu Jeremićeve ličnosti da bi više voleo da ga javnost prepoznaje kao autentičnog Čačanina nego kao nekoga ko je završio Kembridž i Harvard.

"Mislim da bi Velja Ilić i Vuk Jeremić bili odličan tandem koji bi se nadopunjavao. Jeremić jeste više privlačio biračko telo nekih nacionalnih stranaka i sklon je povremenom srbovanju sa šajkačom na glavi i tako nekom teatralnom srbovanju, dok mi se čini da se Velja u poslednje vreme ponaša kao da je upravo on diplomirao na Harvardu i Kembridžu i pokazuje veliku dozu samokontrole u odnosu na onog Velju kojeg znamo odranije", kaže Petrović.

Petrović je ubeđen da bi savez Jeremića i Ilića imao i parlamentarnu budućnost u Srbiji.

"Njihov savez bi možda bila neka dobitna kombinacija da Nova Srbija privuče i ljude koji nisu ljubitelji srbovanja Velimira Ilića, ali možda jesu ljubitelji srbovanja Vuka Jeremića."

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG