Dostupni linkovi

Građanska alijansa: Vujanović zloupotrebljava pravo na pomilovanje


Filip Vujanović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlučio je da pomiluje Edina Hamzića, vozača ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, koji je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog mijenjanja registarskih tablica na ministrovom službenom automobilu. I pored okončanog sudskog postupka, više pitanja je ostalo nerasvijetljeno. Nevladina organizacija Građanska alijansa je zbog ovog pomilovanja, uputila oštro pismo predsjedniku Crne Gore, koga optužuju za zloupotrebu ovlašćenja i instituta pomilovanja.

Vozač ministra Suada Numanovića, Edin Hamzić, pomilovan je od strane predsjednika Crne Gore, čime mu je ukinuta minimalna kazna od četiri mjeseca zbog mijenjanja i stavljanja lažnih civilnih registarskih tablica na ministrovom službenom vozilu. Sud je utvrdio minimalnu kaznu, iako vozač Hamzić nije želio da kaže od koga je dobavljao lažne registarske tablice, u koje konkretno svrhe, te nije objašnjeno kako ministar za to nije znao. Tokom sudskog postupka vozač Hamzić je tvrdio da je mijenjao tablice da bi navodno zaštitio ministra od prijetnji i napada nakon ministrovog učešća u "Paradi ponosa".

Ministar Suad Numanović i njegov vozač Edin Hamzić, foto: Savo Prelević
Ministar Suad Numanović i njegov vozač Edin Hamzić, foto: Savo Prelević

Dio javnosti je i dalje ubijeđen da je vozač Hamzić svjesno na sebe preuzeo kompletnu krivicu, kako bi zaštitio ministra Numanovića od posljedica krivičnog djela. Nakon minimalne izrečene kazne, uslijedilo je pomilovanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, što za Građansku alijansu predstavlja zloupotrebu ovlašćenja.

"Mi smo procjenili da ponašanje predsjednika i njegova zloupotreba prava na pomilovanje je prevršilo svaku mjeri i smatramo da je možda trenutak da razmisli o svojoj ostavci ili treba pokrenuti postupak u Skupštini proceduru za njegovo razrješenje. Neposredan povod je pomilovanje koje je dao vozaču ministra Numanovića koji je osuđen minimalno za krivično djelo, a za koje mi sumnjamo da je volontirao, odnosno da ga nije izvršio. Na taj način je predsjednik dao vjetar u leđa svim onim budućim 'volonterima', znamo za brojne ozbiljne stvari i kršenja ljudskih prava u kojima je bilo puno volontera", kaže direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Podaci Građanske alijanse govore da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prednjači u pomilovanjima u odnosu na druge predsjednike zemalja regiona.

U otvorenom pismu Vujanoviću, aktivisti Građanske alijanse navode da ne očekuju snažniju reakciju javnosti, ali poručuju da aktivnosti predsjednika neće biti zaboravljene.

"Ja želim da podsjetim javnost Crne Gore da je predsjednik davao pomilovanja licima iz kriminalnog miljea, a mi imamo i statistiku po kojoj recimo u izbornoj 2012. godini se uvećao broj pomilovanja za tri do četiri puta u odnosu na prethodne godine i godine koje slijede. U poređenju sa pomilovanjima koja su davali predsjednici Srbije ili Hrvatske, u Crnoj Gori imamo četiri do pet puta veći broj pomilovanja. Takođe i procenat odobrenih zahtjeva za pomilovanje predsjednika države u Crnoj Gori je itekako višestruko veći u odnosu na region, tako da očigledno govorimo o konkretnim dokazima o zloupotrebama“, kaže Boris Raonić.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića je saopšteno da je ministrov vozač Edin Hamzić pomilovan na osnovu predloga Ministarstva pravde, tako što će se Hamziću zamjeniti kazna zatvora, kaznom rada u javnom interesu u jednakom trajanju od četiri mjeseca.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG