Dostupni linkovi

Građanima Srbije važnija egzistencija od Kosova


Ulice Beograda, decembar 2012.
Pred zvaničnim Beogradom je što se Kosova tiče, po oceni prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, mesec i po dana teških odluka. I dok je Kosovo zvaničnicima jedna od glavnih tema iz javnomnenjskog istraživanja čita se, međutim, poprilična konfuzija u stavovima i mešavina važnosti prioriteta i emocija koje se vezuju za Kosovo.

Peta runda političkog dijaloga premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija završena je bez dogovora o insitucijama na severu Kosova. Istovremeno prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u Berlinu pokušavajući da dobije podršku za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pregovora o članstvu u EU, što zavisi od napretka u dijalogu Beograda sa Prištinom, razgovara o najvažnijim pitanjima Srbije - Kosovu i EU. Da vidimo šta je ono što možemo da uradimo što je dobro za građane Srbije ne narušavajući nacionalne i državne interese, rekao je Vučić za beogradske medije.

“I ako po toj žici budemo uspeli da hodamo na takav način onda mislim da će građani Srbije imati čemu da se raduju. Svakako nećemo odstuputi od zajednice srpskih opština”, poručio je Vučić iz Berlina.

I premijer Ivica Dačić izjavio je posle završetka runde dijaloga u Briselu gde su vođeni razgovori o formiranju srpskih opština na Kosovu da Beograd neće dozvoliti nikakvo demontiranje institucija, dok se ne dogovori šta će ih zameniti.

Zvaničnici u Beogradu istovremeno poručuju da se mora prihvatiti realnost kada je u pitanju Kosovo, ali i da će u tom procesu državni i nacionalni interesi biti zaštićeni.

Vremena još ima

Za to vreme istraživanja pokazuju da je građanima Kosovo vrlo retko među prva dva-tri prioriteta kada treba da kažu šta im je najbitnije.

Srđan Bogosavljević, direktor “Ipsos Strategic Marketing”-a kaže da čim Kosovo izađe iz medija ono padne značajno.

“U poslednje vreme ga ima dosta tako da je malo poraslo na lestvici, ali daleko ispred Kosova su nezaposlenost, životni standard, ukupna ekonomska politika, korupcija i kriminal, pa tek onda dođe Kosovo u ovom trenutku u prioritetima. To ne znači da im nije važno, to samo znači da u ovom trenutku ne misle da im je najvažnija stvar koja treba da se rešava. S druge strane, jako mnogo emocija se vezuje za Kosovo, a da li su one realne ili ne o tome može da se diskutuje”, objašnjava Bogosavljević.

Da li misle da je Kosovo najvažnije pitanje kojim država treba da se bavi pitala je naša Novka Ilić svoje Užičane.


Iz javnomnenjskog istraživanja čita se, međutim, poprilična konfuzija u stavovima i mešavina važnosti prioriteta i emocija koje se vezuju za Kosovo, ocenjuje Srđan Bogosavljević iz “Ipsos Strategic Marketing”-a.

“Postoji čak podrška stavu koji je Dačić izrekao da moramo da priznamo realnost na Kosovu, dakle ljudi sa jedne strane prihvataju tu realnost i misle da su potrebi pregovori, a s druge strane kad ih nezavisno u istom upitniku pitate da li Srbija, na kraju krajeva treba, da prihvati da Kosovo postoji nezavisno od Srbije, ne da mu prizna nezavisnost, uglavnom su protiv toga”, kaže Bogosavljević.

U međuvremenu će se desiti još jedna runda dijaloga Dačića i Tačija, ali i poseta nemačkih parlamentaraca Beogradu.

Vremena još uvek ima pre aprilskog izveštaja o napretku Srbije koji priprema Evropska komisija, kaže Milica Delević, predsednica Odbora za evrointegracije Skupštine Srbije.

“Vremena ima, ali je potrebno da rezultati na tim prolaznim vremenima budu dobri, da izveštaj bude dobar i onda gledamo dalji nastavak situacije”, zaključuje Delević.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG