Dostupni linkovi

Građani zbog krize odustaju od lizing ugovora


Ilustracija
Sve više kupaca automobila u Srbiji odustaje od lizing ugovora jer ne može da plaća rate za svoja vozila.

Fiati, opeli, mercedesi i mnogi drugi jeftini i luksuzni automobili sa lizinga nude se novim kupcima na placevima širom zemlje, a ekonomisti kažu da će zbog krize ponuda biti sve veća.

“Ustupam lizing ili menjam ili doplaćujem za džip” je oglas koji je Miljko Petrović iz Beograda dao za svoj “opel vectra” za koji plaća lizing rate.

Za novi auto koji je kupio 2008. traži 13.000 evra i, kako za naš program kaže, nada se da će se nekako izvući iz troškova u koje je upao.

“Pa nikada više, preko lizinga nikada više ništa ne kupujem...Sve je lepo dok se ne krene u otplaćivanje, a onda nastupa katastrofa. Auto prodajem zato što sada realno ne vredi ništa, a ja i dalje plaćam 300 evra mesečno.
"Auto prodajem zato što sada realno ne vredi ništa, a ja i dalje plaćam 300 evra mesečno", kaže Miljko Petrović.
Ne znam kome to nije mnogo u vreme ove krize. To je ozbiljan udarac na moje finansije. Više me lizing neće videti, bilo koja kuća da je u pitanju. Za svaku glupost imaju brdo papirologije. Stvari koje su dvosmislene prilikom kupovine auta na početku priče lepo zvuče, ali ih lizing firme posle tumače samo na način koji odgovara isključivo njima. Dali su sebi prioritet u svemu. Stvari su postavili tako da ja njima moram da verujem, a da oni meni ne moraju apsolutno ništa da veruju”, kaže Petrović.

Prema podacima prodavaca polovnih automobila, prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga prošle godine bio je oko 10 mesečno, dok se danas skoro svake nedelje vrati toliko automobila.

Petar Stakić, PR sajta polovniautomobili.com, rekao je za naš program da je u porastu broj oglasa u kojima vlasnici na prodaju nude vozila koja su uzeli na lizing.

“Takvih oglasa ima zbog toga što ljudi jednostavno nisu u mogućnosti da otplaćuju svoja vozila. Kupci su malo skeptičniji kada kupuju polovne automobile sa lizinga i bolje se prodaju vozila koja su, da tako kažem, uslovno rečeno “čista”. Kupci žele konkretan odnos sa prodavcem. Zapravo, da znaju od koga kupuju, kako kupuju i koliko to košta. A kada je lizing u pitanju tu već postoji ugovor sa trećim licem.”

Dobar posao

Vlasnici automobila koji su vozilo kupili na lizing, a više ne mogu da otplaćuju rate, obično imaju tri mogućnosti: Da se sa lizing kućom dogovore o povoljnijem načinu plaćanja kroz smanjenje rate ili produženje roka, drugi je da im firma nađe kupca za auto, dok je krajnje rešenje oduzimanje automobila.

Ilustracija
Ilustracija
Iako je poslednjih slučajeva sve više, Dragan Lončar, iz “Hypo leasing”-a, kaže za RSE da situacija ipak nije dramatična kao u protekle tri godine, i da se trend vraćanja vozila stabilizovao. Ovoj lizing kući u 2011. mesečno je vraćano četrdesetak vozila, dok je u januaru bilo pet takvih slučajeva, tvrdi Lončar.

“Naši klijenti se do krajnjih granica trude da servisiraju svoje obaveze i vrlo su kooperativni u saradnji. Ja ne očekujem neko povećanje broja vraćenih vozila. Mada se vidi da je kriza prisutna, pogotovu u privredi. Jer imamo situacije da nam firme vraćaju vozila koja su kupile na lizing, iako su im ona osnovno sredstvo za obavljanje delatnosti. Ako oni moraju da vraćaju vozila onda je potpuno jasno da je kriza ozbiljno zakucala na vrata.”

Da su kupci u poslednje vreme oprezniji nego ranije govori i podatak Udruženja banaka Srbije da je broj lizing ugovora građana tokom 2011. smanjen za 20 odsto, a samo u decembru za šest odsto.

Oni koji ne kubure sa novcem kupovinu na lizing u krizno vreme vide i kao dobar posao.
Ekonomista Milan Kovačević zaključuje da će cene automobila zbog velike konkurencije biti još privlačnije, ali da i pored toga mnogi neće moći da ih priušte.

Vladimir Kalinić, iz Beograda, nudi svoj auto KIA Ceed diesel za 3.800 evra uz obavezu kupca da još 14 meseci plaća lizing rate od po 306 evra:

“Kupio sam novi automobil kod iste lizing kuće. Prosto eto, hteo sam da promenim auto i ništa drugo. A ovaj polovni hoću da prodam jer mi više ne treba. Ja sam jedan od onih koji često menjaju automobile, kupujem nova kola na svake tri ili četiri godine a stare prodajem. Oni koji ih od mene kupuju dobijaju solidan auto za neko učešće koje nije preterano veliko, i za još nekih godinu dana otplate. Ne mora odjednom da se daje gotovina za auto te vrednosti. Mislim da to i nije loša varijanta.”

Pocene prodavaca su da je prodaja polovnih automobila u poslednjoj godini u Srbiji opala za 20 odsto, dok je kupovina novih prepolovljena. Lizing kuće vraćene automobile nude sa popustima i do 30 odsto.

Ekonomista Milan Kovačević zaključuje da će cene automobila zbog velike konkurencije biti još privlačnije, ali da i pored toga mnogi neće moći da ih priušte.

“Teško je prognozirati kada ćemo izaći iz krize, kada će biti prosperitet, i kada će u Srbiji ponovo kao nekada biti jagma za automobilima. Komplikovano je to reći ne samo za našu zemlju već generalno i u okruženju, a važno je i to što smo mi dosta povezani sa okolnim ekonomijama. Mislim ipak da to neće biti skoro”, ocenjuje Kovačević.

U prvih deset meseci 2011. godine u Srbiji prodato 24.000 vozila, od kojih je skoro polovina kupljena na lizing.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG