Dostupni linkovi

Šarić: Građani sve zanteresovaniji za informacije o EU


Dragana Šarić, direktorka EU informativnog centra u Tuzli, bez datuma
Dragana Šarić, direktorka EU informativnog centra u Tuzli, bez datuma
Kako bi građanima BiH učinili dostupnim što više informacija o institucijama Evropske unije, potom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali i općenito o EU, nevladina organizacija Kyodo i Centar za sigurnosne studije, u suradnji s Delegacijom Evropske komisije i Direkcijom za evropske integracije otvorili su pet EU info centara u BiH, te dvanaest info punktova.

Centri su 2006. godine otvoreni u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Brčkom, a godinu kasnije otvoren je i EU info centar u Tuzli. Za RSE razgovarali smo sa menadžericom EU info centara u BiH, Draganom Šarić.

RSE: EU info centri u BiH formirani su sa ciljem da bh. građanima omoguće jednostavan pristup svim informacijama o Evropskoj uniji. Gospođo Šarić, koliko su građani BiH uopće zainteresovani za evropske integracije, ali i općenito za EU?

Šarić: Svi naši centri bilježe veliku posjećenost. Mjesečno u svaki centar uđe oko stotinjak građana. Među našim posjetiocima su obični građani – penzioneri, akademski obrazovani građani, studenti, učenici. A možemo reći da imamo i posjetu lokalnih i kantonalnih vlasti.

RSE: Kakve informacije građani mogu dobiti u EU info centrima?

Šarić: U EU info centrima lokalno stanovništvo, posebno profesori, studenti, lokalne vlasti, kao i šira javnost, imaju jednostavan pristup širokom spektru informacija o Evropskoj uniji, njenim strukturama, aktivnostima i politici, kao i zakonskom sistemu, dokumentima i publikacijama, programima, i naravno, EU izvorima finansiranja.

RSE: S druge strane, šta građane BiH najviše zanima vezano za Evropsku uniju?

Šarić: Najviše ih zanima odlazak na rad u zemlje Evropske unije, mogućnost dobijanja boravišne vize u zemljama EU, zatim način školovanja. Tu su studenti, učenici, kojima je uvijek nešto potrebno vezano za demokratiju i ljudska prava, pa upoređuju stanje u evropskim zemljama i stanje u Bosni i Hercegovini. Naravno, tu su IPA fondovi gdje se, bez obzira na profil građana, svi zanimaju o načinu pristupa IPA fondovima i apliciranju za fondove evropske unije.

RSE: S obzirom da je BiH prije skoro dvije godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, da li se građani zanimaju za ovu temu?

Šarić: Otkako je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, često postavljaju pitanja o uvozu i izvozu roba iz zemalja Evropske unije i obrnuto – o uvozu automobila i drugih roba. Međutim, građani su svjesni toga da je problem naših vlasti koje nisu dovoljno uključene u proces stabilizacije i pridruživanja, te nisu ispunjena određena poglavlja.

RSE: Pored redovnih aktivnosti koje provode EU info centri u BiH, vi organizujete i niz debata, seminara i okruglih stolova. Na koji način će Centri obilježiti Dan Evrope, 9. maja?

Šarić: EU info centri u Bosni i Hercegovini će u svojim matičnim centrima organizirati proslavu Dana Evrope – obilježiti će ga na simboličan način, biće dodijeljene nagrade učenicima za likovne i literarne radove na temu „Ujedinjena Evropa“. U šesnaest manjih gradova Bosne i Hercegovine biće „Evropa na kotačima“ – biće dijeljeni materijali građanima, biće kviz znanja o Evropskoj uniji i građani će biti nagrađeni simboličnim nagradama sa logom EU.

Misija EU info centara jeste da bh. građanima pruži sve informacije o Evropskoj uniji, te prednostima i manama ulaska u EU, kako bi mogli uticati na politiku i akcije bh. vlasti vezano za proces stabilizacije i pridruživanja.
XS
SM
MD
LG