Dostupni linkovi

Najavljen protest: Ako ne padnu cijene, hoće Vlada


Podgoričani čekaju u redu da plate račune za struju, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Podgoričani čekaju u redu da plate račune za struju, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
U Crnoj Gori socijalne tenzije ponovo rastu. Poskupljenja glavnih energenata ponovo prijete da pokrenu talas poskupljenja ostalih artikala, a zbog bojazni da će se time dodatno urušiti životni standard većine građana najavljuju se prvi protesti uz upozorenje će, ako ne padne cijena struje pasti - Vlada.

Naučeni dugogodišnjim iskustvom, građani Crne Gore znaju da skok cijena glavnih energenata automatski izaziva talas poskupljenja svih ostalih artikala među kojima se, sasvim sigurno, najbolnije doživljavaju sve više cijene osnovnih životnih potrepština, prije svega hrane.

Električna energija je, shodno prethodnoj odluci Regulatorne agencije, a na zahtjev Elektroprivrede, skuplja od prvog dana nove godine, a cijene naftnih derivata se od utorka nalaze na rekordnim visinama, pa je benzin na crnogorskim pumpama sada najskuplji u regionu.

Litar eurosupera 95 od utorka košta 1,38 eura, dok je eurosuper 98 otišao na čak 1,41 euro i to će, strahuje se, zajedno sa poskupljenjem električne energije od skoro sedam odsto izazvati novi udar na već srozan životni standard.

Unija slobodnih sindikata će 21. januara organizovati protest, a predsjednik glavnog odbora ove sindikalne organizacije Janko Vučinić kaže da, ako se ne ispune zahtjevi da se vrati stara cijena struje i da članovi Regulatorne agencije za energetiku podnesu ostavke, Unija slobodnih sindikata organizovati novi protest na kom će se tražiti ostavka vlade.

"Ako na padne cijena struje - pašće Vlada", poručuje Vučinić.
Vanja Ćalović iz MANS-a: Ne da više ne možemo da plaćamo cijene računa za struju nego nećemo da plaćamo cijenu korupcije i nećemo više da punimo njihove džepove i džepove navodnih strateških investitora koje su oni doveli.

"Ako nam Vlada ne izađe u susret, ako Vlada jednom ne pokaže da je sa narodom i da se brine o tom narodu onda šta drugo da tražimo nego to što smo danas naveli", kazao je on.

Poziv građanima da dođu na protest 21. januara, uputila je i izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović koja je rekla da od premijera Igora Lukšića očekuje da pronađe način da obezbijedi da građani Crne Gore plaćaju ono što i u drugim zemljama, a ne da kroz najviše cijene plaćaju cijene, kako je rekla,"njihovih propalih privatizacija, ugradnji i dilova".

"Ja zaista očekujem da odgovor Vlade na ovaj naš zahtjev ne bude ponovna retorika o subvencijama najsiromašnijim građanima jer i te subvencije treba neko da plati. Zato što su te subvencije za najsiromašnije građane iznosile nekoliko miliona svih ovih godina dok smo KAP-u dali 300 miliona subvencija. Prema tome, takva priča Vlade, ja se nadam da neće ni pokušati da bude odgovor na ovo što su naši zahtjevi jer mi, ne da više ne možemo da plaćamo cijene računa za struju nego nećemo da plaćamo cijenu korupcije i nećemo više da punimo njihove džepove i džepove navodnih strateških investitora koje su oni doveli", naglasila je Ćalović.

Pridružuje se i dio studenata

Predsjednik glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić je podsjetio na razloge zbog kojih je njegova organizacija riješila da organizuje protest.
Janko Vučinić
Janko Vučinić

"Plaćamo najskuplju struju u regionu, plaćamo najskuplje gorivo u regionu, plaćamo najskuplji telefonski impuls u regionu, imamo najskuplje cijene interneta. Radnici gube radna mjesta. Odumiru gradovi, a porodice su dovedene u takav položaj da više nijesu ekonomski održive. Ljudi su dovedeni do bijede, do one situacije kada čovjek više nije ljudsko biće", istakao je Vučinić.

Uniji slobodnih sindikata će se, pored NVO MANS, pridužiti i dio studenata koji su, za sada, podijeljeni po pitanju podrške ovakvim zahtjevima. Demir Hodžić predstavnik Studentske unije je rekao da predstavlja i dio Koalicije studenata, ali ne i Studentski parlament.

"Poskupljenje struje, poskupljenje goriva utiče na standard u Crnoj Gori, utiče na naše roditelje koji plaćaju naše studiranje i prema tome i mi imamo dovoljno razloga da dođemo na taj prostest", ocjenjuje Hodžić.

Unija slobodnih sindikata, međutim, neće moći da računa na podršku kolega iz Saveza sindikata Crne Gore. Generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić kaže da oni nijesu razgovarali o učešću na protestu Unijom slobodnih sindikata, ali da svaki njihov član sam za sebe može da odluči da li će Uniji dati podršku.

"SSCG želi uspjeh drugoj sindikalnoj centrali, a mi ćemo kada budemo smatrali da treba, na odgovarajući način organizovati neki takav skup i on će biti masovan", rekao je Masoničić.

"Ukoliko inflacija bude preko negativnih dva posto onda sa socijalnim partenerima pregovaramo o povećanju zarada. To je nešto u čemu Savez sindikata ostaje dosljedan", istakao je on.

Iz Saveza sindikata koji ne želi da pozove članstvo na protest je rečeno da su oni posvećeni socijalnom dijalogu, a tokom konferencije za novinare u utorak, predstavnici Unije slobodnih sindikata su istakli da je Unija još nakon prvih najava mogućeg poskupljenja tražila dijalog do kog, kako kažu, nije došlo pa su sad primorani da organizuju protest.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je, pozivajući građane uputila još jedan poziv.

"Ja danas još jednom pozivam državnog tužioca, vrhovnog državnog tužioca da uđe i u Telekom, i u Jugopetrol, i u Elektroprivredu i u KAP i, iznad svega da uđe u Vladu Crne Gore da vide ko se to snašao na račun naših džepova", kazala je ona.
XS
SM
MD
LG