Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani saosećaju sa poljskom tragedijom


Kovčeg sa telom poginulog predsednika Poljske Lehom Kačinjskim
Povodom tragedije koja je pogodila narod Poljske u ambasadi te zemlje u Podgorici otvorena je Knjiga žalosti. Građani Podgorice, političari, državni funkcioneri, kao i predstavnici inostranih organizacija od jutros se upisuju u Knjigu žalosti.

Od jutarnjih sati ispred poljske ambasade u Podgorici, a u znak sjećanja na nastradale u avionskoj nesreći, građani Podgorice i Crne Gore ostavljaju cvijeće, dok se unutar ambasade upisuju u Knjigu žalosti koja je izložena od 10 do 14 časova.

Upisivanje u Knjigu žalosti zbog pogibije Predsjednika Poljske Leha Kačinskog, njegove supruge i još 94 osobe, među kojima su i članovi zvanične poljske delegacije u pratnji predsjednika, pristupili su kako građani tako i predstavnici državnih institucija i javne ličnosti. Građane smo pitali šta su upisali u Knjigu žalosti i kako su doživjeli tragediju Poljske:

"Iskreno, doživio sam vrlo teško, s obzirom da mi je sasvim solidno poznata istorija poljskog naroda, na tako sveti dan kada je trebalo da se obilježi 70-godišnjica smrti poljskih rodoljuba i mučenika, tako reći na istom mjestu završila je skoro cijela poljska elita na čelu sa predsjednikom i njegovom suprugom".
"Izjavio samo gospodinu njegovoj ekselenciji riječi podrške i dao mu da prenese poljskom narodu podršku da preboli tu veliku tragediju i nesreću koja ih je snašla".
"Ovo je velika tragedija za mene, ne samo za mene, nego i za čitav svijet ovako nešto".
"S najdubljim poštovanjem poljskog naroda saučestvujem u njegovoj žalosti za elitnim ličnostima koje su nestale u saobraćajnoj nesreći. Ali uzgred da kažem, meni je ovaj stravični događaj ipak tajnovit".
"Velika je šteta za Poljsku, prije svega, onda za Evropu i cio svijet. Ovakve tragedije ne pamtim u svojih 60 godina da je neko doživio kao što Poljska sada. Maltene pola poljskog vrha je poginulo, a koji način, to treba viđet".

Među onima koji su se upisali u Knjigu žalosti do momenta slanja ovog izvještaja, bili su načelnik Generalštaba Dragan Samardžić, ministar odbrane Boro Vučinić, šef Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer, ali i predstavnici drugih inostranih predstavništava. Jedan od njih je kazao:

"Želim da izrazim svoje saučešće zbog tragedije koje utiče na porodice žrtava, ali i na sav narod Poljske, Ovo je užasna tragedija i mislim da svi treba da izrazimo svoje saučešće".

Otpravnik poslova Jaroslav Lindenberg je rekao za Radio Slobodna Evropa da telegrami sa izrazima saučešća dolaze iz cijele zemlje:

"Dobijamo poruke od građana koji saučestvuju, ne samo od zvaničnika, nego od običnih građana Crne Gore, pismenim putem i telegrame i telefonom i lično se građani javljaju da se upišu u našu Knjigu žalosti. Zahvaljujem svima koji su nam u ovim teškim trenucima iskazali svoje saučešće".

Knjiga žalosti će u ambasadi biti otvorena naredna dva dana.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG