Dostupni linkovi

Građani Egipta na ulicama dočekuju izbore


Demonstracije na trgu Tahrir u Egiptu
Demonstracije na trgu Tahrir u Egiptu
Priredila: Biljana Jovićević

Nekoliko hiljada Egipćana okupilo se u petak ujutro na centralnom kairskom trgu Tahrir da bi ponovo zatražili odlazak vladajućeg vojnog vijeća koje je najavilo da će spriječiti svaku vrstu nereda uoči parlamentarnih izbora, i pored veoma napete situacije, zakazanih za ponedjeljak.

Neki demonstranti nose egiptske zastave a neki transprente na kojima piše “Narod hoće civilno predsjedničko vijeće”

"Želio bih da pitam političke snage , koje su nas napustile: Jeste li prodali naše živote za vlast", pita se jedan od učenika protesta Mohamed Alšari.

Drugi demontrant Saber Sad kaže da nema namjeru napustiti Tahrir trg dok njihovi zahtjev ne bude ispunjen.

"Nećemo napustiti ovaj skver dok ne povratimo naše dostojanstvo. Ovo je previše. Mi patimo, ljudi se bore da se prehrane", kaže Sad.

Egiptski državni mediji izvijestili su u četvrtak veče da je vladajući Vojni Savjet dao mandat bivšem premijeru Kamalu Ganzuriju da formira novu vladu. Demonstranti na Tahrir skveru nijesu dobro primili ovu vijest.

Kažu da sedamdesetosmogodišnji Ganzuri ne može predstvljati mlade ljude Egipta, koji su vodili ustanak protiv režima Hosnija Mubaraka. Ganzuri je 90-ih bio premijer u Mubarkovoj vlasti ali se kasnije distancirao od njega .

Incidenti u Aleksandriji i u oblasti Delte

Prethodi premijer kojeg je postavio Vojni savjet, Ešam Šarif, podnio je ostavku nakon što su prošlog vikenda počeli protesti u kojima je ubijeno 41 lice.Vladajući vojni savjet izvinio se zbog smrti demonstranata.

"Posljednja šansa je u petak ..stabilnost ili haos", poruka je s naslovne strane državnog dnevnog lista "Al-Ahrama" koja jasno odslikava stanje u zemlji poslije krvavih sukoba koji su počeli u subotu.

Agencije javljaju da nije u svim egipatskim gradovima bilo mirno tokom jednodnevnog primirja pa je tako u Aleksandriji bilo sukoba snaga sigurnosti i demonstranata, a i u oblasti Delte nije bilo bez incidenata.

U međuvremenu su agencije objavile da su SAD u petak ponovo dale podršku nezadovoljnim Egipćanima.

"SAD čvrsto vjeruju da na novu egipatsku vladu odmah moraju da budu
prenijeta stvarna ovlašćenja"
, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

"Vjerujemo da potpun prenos vlasti na civilnu vladu mora da se dogodi na pravedan i sveobuhvatan način koji odgovara legitimnim težnjama Egipćana i što je prije moguće" poručuju iz Vašingtona .

Sa druge strane, od iranskog generala Kasima Sulejmanija stiže poruka da su protesti koji potresaju Egipat i ostale zemlje Bliskog istoka, Jemen, Libiju i Bahrein, stvorili novi Iran.

"Danas u regiji više ne postoji samo jedan Iran, već ih je rođeno više. Egipat je novi Iran, željeli vi to ili ne", poručio je Sulejmani upućujući poruku SAD-u i njegovim saveznicima u govoru pred 50 hiljada basidža (islamskih paravojnika).
XS
SM
MD
LG