Dostupni linkovi

Gradiška se nada pozitivnoj ocjeni EU o granici


Granični prelaz u Gradišci
Granični prelaz u Gradišci
Granični prelaz u Gradišci na rijeci Savi koji je jedan od dva BiP-a u BiH na kojem bi se trebala cariniti roba biljnog i životinjskog porijekla obišla je delagacija EU da bi utvrdila da li on ispunjava standarde EU.

Radilo se o tehničkoj delegaciji EU u kojoj su bili i predstavnici Hrvatske, a nakon obilaska starog prelaza ali i novog koji bi se trebao praviti na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška nisu htjeli davati izjave. Kako saznajemo EU će naknadno poslati svoje ocjene.

Načelnik opština Gradiška, Zoran Latinović, nakon sastanka sa predstavnicima EU i Hrvatske rekao je da će se opština Gradiška susresti sa velikim problemima na Graničnom prelazu na rijeci savi ukoliko se do 1. jula ne otklone sadašnji nedostaci, jer će preko ovog prelaza ići oko 80 odsto roba životinjskog i biljnog porijekla.
Zoran Latinović
Zoran Latinović

˝Ograničenja postojećeg mosta na rijeci Savi nije moguće riješiti bez izgradnje novog mosta na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška. Ono što je moguće jeste proširenje još jedne saobraćajne trake na sadašnjem prelazu kod starog mosta, te utvrđivanje novog režima saobraćaja kojim bi se razdvojio teretni saobraćaj od putničkog,a problem predstavlja i sadašnji terminal na graničnom prelazu, čiji je kapacitet nedovoljan˝, kaže Latinović.

On ističe da se nada pozitivnom izvještaju delegacija EU o prijedlozima koje je dala lokalna zajednica. A kada je riječ o labaratorijskim i fitosanitarnim uslovima koje ovaj granični prelaz mora ispuniti, Latinović dodaje da bi to trebalo da se završi do 1. jula.

˝Očekuju se instalacija novih kontejnera za veterinarski nadzor koji je u nadležnosti BiH te fitosanitarne labaratorije koje su u nadležnosti RS˝.

Delegacija EU i predstavnici opštine Gradiška obišli su i granični prelaz sa Hrvatske strane mosta na Savi te se iz prve ruke uvjerili da je Hrvatska ispunila sve standarde koje propisuje EU.
XS
SM
MD
LG