Dostupni linkovi

Gradačac: Proglašeno stanje prirodne nesreće


Gradačac, 2015.

Načelnik općine Gradačac donio je Odluku o proglašenju prirodne nesereće izazvane klizištima. Posljednjih tjedana, uz aktiviranje starih, pojavilo su se na desetinenovih klizišta koja su izravno ugrozila obiteljske kuće i komunalnu infrastrukturu u nekoliko gradačačkih mjesnih zajednica.

Šef službe Civilne zaštite općine Gradačac Isam Sendić kaže da se od početka ove godine do danas zaprimili 90 prijava klizišta.

"To nas je posebno zabrinulo jer uz 37 starih, aktivirana su 53 nova klizišta. Nakon svih analiza dat je prijedlog općinskom načelniku da donese odluku o proglašenju prirodne nesreće od klizišta", kaže Sendić.

Ističe kako je najzabrinjavajuća situacija u gradačačkoj mjesnoj zajednici Kerep.

"U toj mjesnoj zajednici ugroženo je nekih 20-tak kuća. Iz dva objekta porodice su iseljene, odnosno date su preporuke za iseljenje. Za jednu porodicu obezbijeđen je alternativni smještaj a za drugu rješavamo situaciju. Ukoliko se dodatno usloži situacija, spremni smo, ako to bude potrebno, iseliti još nekoliko porodica", zaključio je Sendić

Ekipe Civilne zaštite stalno su na terenu i ovisno o razvoju situacije spremne su poduzeti adekvatne mjere.

  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997. godine.

XS
SM
MD
LG