Dostupni linkovi

Gradačac: Bliži se kraj izgradnji kuća uništenih u poplavama


BiH, Gradacac, rebulding the houses destroyed in the floads 18oct2015
BiH, Gradacac, rebulding the houses destroyed in the floads 18oct2015

U Gradačcu se privodi kraju izgradnja 16 kuća koje su srušene u prošlogodišnjim klizištima. Projekt izgradnje implementira se preko USAID-a i UNDP-a zajedničkim sredstvima američke i Vlade Federacije BiH, te Općine Gradačac. Završetkom ovih kuća sve obitelji u općini Gradačac, čije su kuće srušila klizišta, dobit će krov nad glavom.

Prošlogodišnje poplave i klizišta na području općine Gradačac pričinile su višemilijunske štete. Tridesetak obitelji ostalo je bez krova nad glavom, ali zahvaljujući Programu stambene pomoći žrtvama poplava koji zajednički implementiraju međunarodna zajednica, federalna vlada i lokalna općinska vlast, svi oni će do kraja godine dobiti trajni smještaj.

Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac:

„Mi smo na ovaj način riješili sve oštećene iz elementarnih nepogoda iz 2014. godine. Znači, imali smo 29 porodica koje su pretrpjele totalnu štetu, i to je na ovaj način zaokruženo. Nažalost, općina Gradačac je tokom 2015. godine također imala prirodnu nesreću i iz tog perioda imamo još 12 objekata koji su proglašeni totalno uništenim i procedura zbrinjavanja tih porodica je u toku", kaže on.

Obnova uništenih kuća
Obnova uništenih kuća

Značajnu pomoć pri obnovi porušenih kuća u prošlogodišnjim poplavama i klizištima širom Bosne i Hercegovine pruža i američka Vlada putem USAID i UNDP-a.

Paul Horowitz, zamjenik američke veleposlanice u BiH:

„Sjedinjene Američke Države izdvojile su 12 milijuna dolara za program oporavka od poplava, a u ovaj projekat, u kojem se gradi oko 150 stambenih jedinica, izdvojeno je oko dva milijuna dolara“, naveo je Horowitz.

Vodeću ulogu u saniranju posljedica poplava i klizišta ima Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće. Direktor Fonda, Jasmin Jaganjac, kaže da je Program stambene pomoći žrtvama poplava dao izvanredne rezultate.

„Trenutno radimo 75 ovakvih kuća, u kojima mi učestvujemo sa dvije trećine sredstava, oni s jednom trećinom sredstava, i općina s ostatkom. U Gradačcu smo završili i završavamo 20 stambenih objekata, tako da ni Gradačac, poslije ovoga što radimo, nema više nezbrinutih ljudi kao posljedice poplava ili klizišta", kaže Jaganjac.

Direktor Jaganjac posebno naglašava aktivnosti Federalnog fonda na saniranju posljedica izazvanih prošlogodišnjim klizištima.

„Imali smo preko 800 objekata, totalno uništenih kao posljedica klizišta. Sa ovim što sad radimo i ono što Fond radi na drugim terenima, mi padamo na još 222 objekta i nadamo se da naći sredstva i za te objekte, da smjestimo ljude u njihove kuće", podvukao je Jaganjac.

Pred jednim od obnovljenih domova
Pred jednim od obnovljenih domova

Nurija Kurjaković iz Gradačca u sedamdestim je godinama života. Sa svojom suprugom kućio se skoro pola stoljeća a prirodna stihija za jednu noć uništila im je sve. Kaže - kreću ispočetka:

„Šest članova porodice imam. Zidam, imam svoju kuću. Dobio sam sredstva od Fonda solidarnosti, sa predstavnicima opštine Gradačca. Prezadovoljan sam. Fala im na svemu. Samo što se pokasnilo. Ali, ne mere se na sve strane. Bosna je komplet sva ugrožena. Ne može se stić' na sve strane, svima udovoljit', istovremeno, zajednički. Neko mora bit' zadnji, neko prvi", zaključuje ova vitalna starica.

XS
SM
MD
LG