Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ni posle 22 godine niko ne odgovara za pogibiju srednjoškolaca iz Gradačca


Ispred škole smrtno su stradali brat i sestra bliznaci Senad i Senada Okanović. Od iste granate ubijeni su Benjamin Bajramović i Miralem Kadić, a njihovih sedam školskih drugara su teško ranjeni

U Gradačcu je 23. decembra obilježena 22 godišnjica stradavanja gradačačkih učenika srednjih škola. Od granate ispaljene s položaja vojske bosanskih Srba toga dana 1994. godine, ispred školske zgrade, u Gradačcu su ubijena četiri, a sedam srednjoškolaca je ranjeno. Za ovaj ratni zločin kao i druge zločine počinjene nad civilima u Gradačcu do sada niko nije procesuiran.

I ove, kao i prethodnih godina građani Gradačaca, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća prisjetili su se tragičnog događaja 23. prosinca 1994. godine. Toga dana, ispred škole, od granate smrtno su stradali brat i sestra bliznaci Senad i Senada Okanović.

Od iste granate ubijeni su Benjamin Bajramović i Miralem Kadić, a njihovih sedam školskih drugara su teško ranjeni.

Džemal Delić, sudionik ratnih događanja u Gradačcu kaže da su tih dana ginuli heroji gradačca na crtama obrane.

„Ginuli su i dobri domaćini ispred kućnog praga i nedužna djeca u školskim klupama. Svaki dan je bio nova priča, nekada sretna ali češće tužna. Jedan od tih dana bio je 23. decembar 1994. godine kada je agresor artiljerijom gađao uže jezgro Gradačca. Poginula su četiri učenika srednje škole, sedam ih je teško ranjeno. A radovali su se školskom zvonu i velikom odmoru. Neljudi, su podmuklo, iznenadnim zvucima granata raspršili sve njihove đačke snove“, kaže Delić.

I ove, kao i prethodnih godina građani Gradačaca, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća prisjetili su se tragičnog događaja
I ove, kao i prethodnih godina građani Gradačaca, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća prisjetili su se tragičnog događaja

Načelnik općine Gradačac, Edis Dervišagić kaže da u nizu mnogobrojnih tužnih ratnih dana 23. prosinca u Gradačcu zauzima posebno mjesto.

„Danas kada svi zajedno stojimo ovdje na ovom mjestu i prisjećamo se tih događaja, nismo ovdje da bi na taj način stvarali nove podjele. Naprotiv. Čuvajući uspomene na one koji su svoje živote ugradili u temelje ove naše države, mi smo tu radi istine. Upravo to je jedan ključni način kako iskreno i trajno graditi suživot u ovoj našoj Bosni i Hercegovini“, ističe Dervišagić.

Dervišagić je dodao da samo čuvajući uspomenu na ubijene borce, civile i nevinu djecu "mi možemo graditi jednu ispravnu budućnost i ono što je najvažnije sačuvati od zaborava i na taj način trajno spriječiti da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi.“

  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997.

XS
SM
MD
LG