Dostupni linkovi

Sjećanje na džez muzičara Mima Mitrovića


Ovogodišnji logo Grad teatra u Budvi
Ovogodišnji Grad teatar biće završen večerima posvećenim sjećanju na nedavno preminulog džez muzičara, Budvanina Mima Mitrovića.
U Starom gradu će nastupiti dvanaestočlani big bend sastavljen od Mimovih prijatelja i saradnika iz više evropskih zemalja, kao i oktet truba sastavljen specijalno za ovaj trodnevni festival.

Profesor na džez Akademiji u Gracu i dugogodišnji Mitrovićev prijatelj Stjepko Gut.

,,Kada sam ja njega upotao prije mnogo godina pitao sam ga odkuda on svira trubu rekao mi je da su, kada je bio dječak na tarasi Avale svirali čuveni Predrag Ivanović i neki njegov sastav. Kaže da kada je čuo taj zvuk trube, ostao mu je u ušima pa je onda odlučio da se posveti tom instrumentu pa je u gradskoj muzici svirao trubu. I kasnije je njegov put išao tako...", sjeća se Gut.

Gut će u srijedu uveče biti domaćin koncerta Soul conection big band-a u kome će svirati i Duško Gojković, Lazar Tošić i Šule Jovović .Biće premijerno izvedena numera Duška Gojkovića posvećena Mimu Mitroviću.

,,Sviramo za naše kolege, mi muzičari i kompozitori. Kako možeš da se odužiš čovjeku koji više nije tu? Pa, jedino mogu da napišem kompoziciju posvećenu njemu. Ja sam to sada skoro komponovao, onda je Tića aranžirao a Fredi će da svira solo
", kaže Duško Gojković.

Jedno džez veče okupiće Mimove prijatelje, saradnike i budvane koji će govoriti o počecima džeza na ovim prostorima.

,,Ako uradimo tako nešto pa to bude poluuspješno, uvijek je govorio 'Ako jednom djetetu promijenimo život, ako nekome od ovog našeg koncerta ostane taj zvuk džeza ili trube ili bubnjeva ili nečega u ušima i to okrene njegov život u tok', kako bih rekao, 'jednoga sna'. Bavljenje muzikom može da bude kao ostvarenje nekog sna", sjeća se Stjepko Gut.

Iako Gut kaže da u Crnoj Gori ne postoji džez scena, postoje nagovještaji da se pelcer džeza ipak prima i na ovim prostorima.

,,Tamo u Gracu gdje predajem imam dva studenta iz Crne Gore, Filipa Gavranovića gitaristu, jako talentovanog, imao sam Enesa Tahirovića, pijanistu. Tu je i mala Iva Kostić koja završava srednju školu i ona je već bila da pogleda školu. Već je razgovarala sa profesorkom i spremna je za prijemni. Zapravo, taj san se polako ostvaruje"
, kaže Gut.
XS
SM
MD
LG