Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović se poklonila žrtvama u Jasenovcu


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je posjetila Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama.

„Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom", navela je predsjednica.

Grabar-Kitarović je "bezpridržajno osudila zločine mučenja i ubijanja" koja su se događala u Jasenovcu, te konstatirala kako je ideologija koja je uzrokovala te zločine "moralno i pravno osuđena".

Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovcu, 22. travnja 2015.
Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovcu, 22. travnja 2015.

"Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom", kazala je predsjednica.

Ona je naglasila da je jasenovačko stratište "opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokracije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti".

Hrvatska se, dodala je, s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

"Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unaprjeđivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti", zaključila je Grabar-Kitarović prigodom posjeta Jasenovcu.

XS
SM
MD
LG